Home » D:News » Extrădarea lui Julian Assange în SUA, decisă de o instanță britanică

Extrădarea lui Julian Assange în SUA, decisă de o instanță britanică

Extrădarea lui Julian Assange în SUA, decisă de o instanță britanică
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13.12.2021

Activistul pentru transparenţă Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, poate fi extrădat din Marea Britanie în Statele Unite, a decis Înalta Curte de Justiţie de la Londra.

Departamentul Justiţiei de la Washington a câştigat apelul la decizia din ianuarie a unei instanţe judiciare britanice, care a respins extrădarea lui Julian Assange în Statele Unite din cauza stării mentale a acestuia şi a riscului de sinucidere, conform BBC News.

Acum, judecătorii Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra au admis garanţiile oferite de autorităţile americane privind diminuarea riscurilor de sinucidere. „Acest risc este exclus, din punctul nostru de vedere, prin asigurările oferite”, a motivat preşedintele Înaltei Curţi de Justiţie, lordul Burnett.

Stella Moris, partenera lui Julian Assange, a anunţat că va contesta în justiţie decizia de vineri, care permite extrădarea. „Este o decizie periculoasă şi neinspirată. Asigurările oferite de SUA sunt absolut necredibile. În ultimii doi ani şi jumătate, Julian a stat în Penitenciarul Belmarsh şi de fapt a fost deţinut din 7 decembrie 2010 sub o formă sau alta, sunt 11 ani. Oare cât va mai dura acest lucru?”, a afirmat Stella Moris.

„Viaţa lui Julian Assange este expusă încă o dată unui pericol grav”

„Viaţa lui Julian este expusă încă o dată unui pericol grav, la fel ca şi dreptul jurnaliştilor de a publica materiale considerate neconvenabile de guverne şi companii. Aici este vorba despre dreptul presei libere de a publica materiale fără a fi ameninţate de o superputere care intimidează”, a reacţionat Kristinn Hrafnsson, editorul-şef al site-ului WikiLeaks.

Julian Assange, în vârstă de 50 de ani, este dat în urmărire de autorităţile americane după publicarea a mii de documente clasificate în perioada 2010-2011. Julian Assange contestă extrădarea şi susţine că este vorba de un caz motivat politic. Autorităţile americane pot contesta decizia în termen de 14 zile.

Rusia a criticat decizia justiţiei britanice de a permite extrădarea lui Julian Assange în Statele Unite. „Această decizie ruşinoasă într-un caz politic împotriva unui jurnalist şi a unei persoane publice este o nouă ilustrare a viziunii canibaliste asupra lumii a tandemului anglo-saxon”, a afirmat vineri Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de cotidianul Le Figaro. „Occidentul a celebrat cu demnitate Ziua Internaţională a Drepturilor Omului şi încheierea Summitului pentru Democraţie”, a spus ironic Maria Zaharova.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase