Home » D:News » Un profesor de la Harvard, găsit vinovat pentru că nu a spus adevărul despre legăturile cu guvernul chinez

Un profesor de la Harvard, găsit vinovat pentru că nu a spus adevărul despre legăturile cu guvernul chinez

Un profesor de la Harvard, găsit vinovat pentru că nu a spus adevărul despre legăturile cu guvernul chinez
Foto: Profimedia
Publicat: 23.12.2021

Un profesor de la Harvard a fost condamnat pe 21 decembrie de către un juriu federal pentru că a mințit SUA cu privire la implicarea sa în activități finanțate de guvernul Chinei, a anunțat Departamentul de Justiție.

Dr. Charles Lieber, în vârstă de 62 de ani, fostul președinte al Departamentului de Chimie și Biologie Chimică de la Harvard, a fost găsit vinovat în două capete de acuzare de declarații false de către autoritățile federale, două acuzații de întocmire și subscriere a unei declarații false de impozit pe venit și două acuzații de nerespectare a depunerii de rapoarte ale conturilor bancare și financiare străine la Serviciul de venituri interne, scrie CNN.

Grupul de cercetare de la Harvard al lui Lieber a primit finanțare de peste 15 milioane de dolari de la Institutul Național de Sănătate și de la Departamentul de Apărare, care necesită dezvăluirea conflictelor de interese financiare străine.

Acest profesor de la Harvard era implicat în activități de recrutare de cercetători pentru China

Juriul a constatat că Lieber a mințit cu privire la afilierea sa la Universitatea de Tehnologie din Wuhan, China, și cu privire la un contract pe care îl avea cu un plan de recrutare de talente chineze pentru a atrage oameni de știință de nivel înalt în țară.

El a fost plătit cu 50.000 de dolari pe lună de către universitatea chineză și i-au fost oferiți 1,5 milioane de dolari pentru a înființa un laborator de cercetare în nanoștiință la WUT, a spus Departamentul de Justiție într-un comunicat de presă.

Lieberman a fost afiliat în mod special la Programul Mii de Talente al Chinei, pe care departamentul l-a numit „unul dintre cele mai proeminente planuri de recrutare a talentelor concepute pentru a atrage, recruta și cultiva talent științific de nivel înalt pentru promovarea dezvoltării științifice a Chinei, prosperității economice și securității naționale”.

Oficial SUA: „Charles Lieber trebuia să acorde prioritate Statelor Unite

Procurorul interimar al SUA, Nathaniel Mendell, a declarat că „nu există acum nicio îndoială că Charles Lieber a mințit anchetatorii federali și pe Harvard în încercarea de a-și ascunde participarea la programul chinezesc Thousand Talents”.

„El a mințit IRS cu privire la banii cu care a fost plătit și și-a ascuns contul bancar chinez din Statele Unite. Juriul a urmat dovezile și legea până la un verdict corect”, a continuat el.

Patrick Hegarty, agentul special responsabil al Serviciului de Investigații Criminale de Apărare din partea de nord-est, a declarat, în mod similar, că Lieber „a erodat încrederea pe care o are DoD în cercetătorii săi pentru a acorda prioritate Statelor Unite și oficialităților lor față de guvernele străine, în defavoarea câștigului financiar personal”.

Vă recomandăm să citiți și:

Israelul a decis amânarea unui proiect de colonizare, în urma obiecţiilor din partea SUA

Valul de demisii care mătură SUA şi Europa va mai dura o vreme

Bill Gates avertizează că „se apropie o uriaşă criză agricolă şi umanitară”

Amendă uriașă primită de Amazon, în Luxemburg

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase