Home » D:News » Israelul a decis amânarea unui proiect de colonizare, în urma obiecţiilor din partea SUA

Israelul a decis amânarea unui proiect de colonizare, în urma obiecţiilor din partea SUA

Publicat: 08.12.2021
Israelul a decis amânarea unui proiect de colonizare, în urma obiecţiilor din partea SUA
Sursa foto: Pixabay

O comisie israeliană a decis, luni, amânarea pe termen nedeterminat a unui proiect major de construcţii într-o zonă situată la nord de Ierusalim, în Cisiordania, pe fondul criticilor vehemente ale Autorităţii Palestiniene, ale Statelor Unite şi Uniunii Europene.

Comisia de Planificare din Districtul Ierusalim a dispus amânarea proiectului care prevede construcţia a 9.000 de locuinţe israeliene în zona Atarot/Qalandiya, la nord de Ierusalim, cerând un studiu privind impactul asupra mediului. Amânarea nu prevede niciun termen nou, dar, conform estimărilor, evaluarea ar urma să dureze până la un an.

Potrivit unor oficiali citaţi de cotidianul The Times of Israel, amânarea a fost decisă în contextul în care Guvernul israelian a transmis Statelor Unite că proiectul nu va avansa.

Comisia de Planificare a Consiliului Municipal din Ierusalim aprobase recent planul care prevede construcţia a 9.000 de locuinţe în zona Atarot, la nord de Ierusalim, în apropierea taberei de refugiaţi Qalandiya şi a oraşului palestinian Ramallah.

Autoritatea Palestiniană a reacţionat vehement faţă de noua iniţiativă

Autoritatea Palestiniană a reacţionat vehement faţă de noua iniţiativă. „Acest plan de construcţie a unei colonii are rolul de a separa Ierusalimul de comunităţile noastre palestiniene, în scopul de a israeliza aceste zone, de a le iudaiza şi a le anexa. Cerem Statelor Unite şi altor puteri să intervină imediat pentru a opri aceste proiecte de colonizare”, a comunicat Ministerul palestinian de Externe.

Departamentul de Stat a criticat constant activităţile israeliene de colonizare. „Noi am avut poziţii clare la nivel public şi privat despre activităţile de colonizare şi anexare. Ne opunem acţiunilor unilaterale care ar afecta soluţia coexistenţei a două state”, a declarat în octombrie Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Şi Uniunea Europeană a criticat vehement activităţile israeliene de colonizare în Cisiordania, avertizând că sunt periclitate perspectivele potenţialei soluţii a coexistenţei a două state în conflictul israelo-palestinian.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase