Home » D:News » Cât au pierdut mogulii tehnologiei din China în 2021

Cât au pierdut mogulii tehnologiei din China în 2021

Cât au pierdut mogulii tehnologiei din China în 2021
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31.12.2021

Cei mai bogați 10 magnați din domeniul tehnologiei din China au pierdut 80 de miliarde de dolari din averea combinată în 2021, pe fondul unor represiuni pe scară largă din partea autorităților de reglementare chineze.

Scăderea reprezintă aproape un sfert din averea lor totală și este cel mai mare declin pe un an din 2012, când indicele a început să urmărească cei mai bogați oameni din lume, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Fondatorul Pinduoduo Inc. Colin Huang a pierdut cel mai mult în acest an – 42,9 miliarde de dolari, adică două treimi din averea sa – în timp ce acțiunile platformei de comerț electronic s-au prăbușit cu aproape 70%.

Jack Ma, de la Alibaba Group Holding, și-a văzut averea redusă cu aproximativ 13 miliarde de dolari.

Companiile din domeniul tehnologiei care au fost amendate

Puțini oameni întruchipează mai bine roller coaster-ul averii din acest an decât fondatorul Didi Global Inc. Cheng Wei. În săptămânile de dinaintea listării Didi în Statele Unite în iunie, investitorii au cumpărat participații pe piața secundară, ceea ce a dus evaluarea gigantului de transport în comun la 95 de miliarde de dolari și a dus valoarea participației fondatorului Cheng la 6,7 miliarde de dolari.

Euforia a fost de scurtă durată. Acțiunile companiei cu sediul la Beijing s-au prăbușit cu peste 60% de când oficialii chinezi au anunțat o investigație și i-au cerut să se retragă de la bursa din New York, lăsând averea lui Cheng la 1,7 miliarde de dolari.

Intensificarea controlului antitrust din partea autorităților de reglementare chineze a devenit tot mai frecventă de la oprirea surprinzătoare a ofertei publice inițiale a Ant Group Co. de anul trecut. Companiile din domeniul tehnologiei, inclusiv Alibaba, Tencent Holdings Ltd., Meituan și Pinduoduo, și-au văzut evaluările, cândva foarte mari, reduse, după ce au fost amendate pentru motive care variază de la practici monopoliste la perturbarea pieței și subraportarea tranzacțiilor.

Zilele cele mai bune pentru sectorul tehnologic din China au trecut

„Zilele cele mai bune pentru sectorul tehnologic din China au trecut deocamdată”, a declarat Chen Zhiwu, director al Asia Global Institute de la Universitatea din Hong Kong. „Fără accesul la piețele de capital americane, istoria sectorului tehnologic din China ar fi fost foarte diferită”.

Fondatorul ByteDance Ltd., Zhang Yiming, este un rar magnat chinez al internetului care și-a văzut averea crescând în acest an, câștigând 19,5 miliarde de dolari pe baza unei evaluări din dosarul depus anul acesta de SoftBank Group Corp. Acest lucru se datorează în parte faptului că a păstrat compania mamă a TikTok ca o companie cu acționariat restrâns, izolată de oscilațiile turbulențelor de pe piață. Dar Zhang s-a străduit, de asemenea, să nu se implice în timpul represiunilor de reglementare. În luna mai, el a anunțat că se retrage din funcția de director executiv, iar apoi a părăsit consiliul de administrație luna trecută.

Mulți directori din domeniul tehnologiei au făcut mișcări similare. Su Hua, cofondator al aplicației de livestreaming Kuaishou Technology, a cedat rolul de director general în noiembrie, la numai nouă luni de la IPO-ul companiei în Hong Kong. În septembrie, JD.com Inc. a numit un nou președinte, spunând că președintele Richard Liu se va concentra pe strategiile pe termen lung.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase