Home » Istorie » Un scorpion antic, de mărimea unui câine, descoperit în China. Era prădător alfa pe vremea sa

Un scorpion antic, de mărimea unui câine, descoperit în China. Era prădător alfa pe vremea sa

Un scorpion antic, de mărimea unui câine, descoperit în China. Era prădător alfa pe vremea sa
Credit foto: Yang Dinghua/ Chinese Academy of Sciences
Publicat: 24.12.2021

Un scorpion de mare cu o lungime de 1 metru cutreiera mările în ceea ce este acum China, în urmă cu 435 de milioane de ani, folosindu-și brațele uriașe și spinoase pentru a prinde prada în capcană.

Arheologii au descoperit recent rămășițele acestui scorpion (Terropterus xiushanensis), care era un eurypterid, un artropod antic înrudit cu arahnidele și crabii-potcoavă din zilele noastre. Studiul a fost publicat în jurnalul Science Bulletin.

Brațele sale spinoase „ar fi fost folosite pentru prinderea prăzii”, a spus Bo Wang, unul dintre autorii studiului, de la Institutul Nanjing de Geologie și Paleontologie și Centrul pentru Excelența Vieții și a Mediului-Paleo din cadrul Academiei de Științe din China.

În ce perioadă a trăit scorpionul terifiant?

Bestia terifiantă a trăit în timpul perioadei Silurian, în urmă cu aproximativ 443,8 și 419,2 milioane de ani. În acest timp, scorpionii ar fi fost prădătorii alfa în habitatele lor subacvatice, atacând pe neașteptate peștii și moluștele.

Eurypteridele aveau diverse mărimi, cea mai mică fiind de dimensiunea unei mâini umane și cea mai mare având dimensiunea unui om adult. Noua specie, T. xiushanensis, este prima descoperită care aparține de familia Mixopteriade în ultimii 80 de ani, au spus cercetătorii, potrivit Live Science.

Primul mixtopterid descoperit în ceea ce ar fi fost supercontinentul Gondwana

„Cunoașterea noastră în privința acestor animale bizare este limitată la doar patru specii din două genuri în urmă cu 80 de ani: Mixopterus kiaeri din Norvegia, Mixopterus multispinosus din New York, Mixopterus simonsoni din Estonia și Lanarkopterus dolichoschelus din Scoția”, au explicat Wang și colegii săi.

T. xiushanensis este, de asemenea, primul mixtopterid descoperit în ceea ce ar fi fost supercontinentul Gondwana, care s-a format după ce supercontinentul mai mare Pangeea s-a rupt în două.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Procesul de împerechere și reproducere al scorpionilor este de-a dreptul fascinant și uneori terifiant

Brazilia este invadată de scorpioni veninoşi, fără o posibilitate reală de rezolvare a infestării

Biofluorescența, un fenomen tot mai des întâlnit. Anumite specii de viespi au cuiburi ce strălucesc pe întuneric

Creierul incredibil al sepiilor ascunde amintiri care nu par să dispară niciodată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase