Home » D:News » Măștile îi fac pe oameni mai atrăgători. Cum schimbă pandemia percepția asupra frumuseții

Măștile îi fac pe oameni mai atrăgători. Cum schimbă pandemia percepția asupra frumuseții

Măștile îi fac pe oameni mai atrăgători. Cum schimbă pandemia percepția asupra frumuseții
Foto: Shutterstock
Publicat: 17.01.2022

În timpul pandemiei de COVID au existat puţine aspecte pozitive, dar academicienii britanici ar putea să fi descoperit unul: oamenii par mai atractivi cu măşti de protecţie. Studiul a descoperit că persoanele care poartă mască chirurgicală de unică folosinţă sunt considerate mai atrăgătoare.

Cercetătorii de la Universitatea din Cardiff au fost surprinşi să constate că atât bărbaţii, cât şi femeile au fost consideraţi mai arătoşi cu o mască de protecţie care le ascunde jumătatea inferioară a feţei.

Dr. Michael Lewis, lector la şcoala de psihologie a Universităţii Cardiff, a declarat că cercetările efectuate înainte de pandemie au constatat că măştile medicale reduc atractivitatea deoarece sunt asociate cu boala sau cu afecţiunile, potrivit The Guardian.

„Am vrut să testăm dacă acest lucru s-a schimbat de când măştile au devenit omniprezente şi să înţelegem dacă tipul de mască are vreun efect”, a spus el. „Studiul nostru sugerează că feţele sunt considerate mai atractive atunci când sunt acoperite de măşti medicale. Acest lucru se poate datora faptului că suntem obişnuiţi ca lucrătorii din domeniul sănătăţii să poarte măşti albastre şi acum le asociem cu persoanele care au profesii medicale sau de îngrijire. Într-un moment în care ne simţim vulnerabili, este posibil să considerăm că purtarea măştilor medicale ne linişteşte şi astfel să ne simţim mai bine în raport cu purtătorul”, a mai spus el.

„Rezultatele contrazic cercetările de dinainte de pandemie”

Prima parte a cercetării a fost realizată în februarie 2021, moment în care populaţia britanică s-a obişnuit să poarte măşti în anumite circumstanţe. 43 de femei au fost rugate să evalueze pe o scară de la 1 la 10 atractivitatea imaginilor unor chipuri de bărbaţi fără mască, purtând o mască simplă din pânză, o mască medicală albastră şi ţinând în mână o carte neagră simplă care acoperă zona pe care o mască ar ascunde-o.

Participanţii au spus că cei care purtau o mască de pânză erau semnificativ mai atractivi decât cei fără mască sau ale căror feţe erau parţial ascunse de o carte. Dar masca chirurgicală, care era doar una normală, de unică folosinţă, îi făcea pe cei care o purtau să arate şi mai bine.

„Rezultatele contrazic cercetările de dinainte de pandemie, în care se credea că măştile îi fac pe oameni să se gândească la boală şi că persoana respectivă ar trebui evitată”, a declarat Lewis.

Cum schimbă pandemia percepția asupra frumuseții

„Pandemia a schimbat psihologia noastră în ceea ce priveşte modul în care îi percepem pe purtătorii de măşti. Atunci când vedem pe cineva purtând o mască nu ne mai gândim acea persoană are o boală, trebuie să mă feresc. Acest lucru are legătură cu psihologia evoluţionistă şi cu motivul pentru care ne alegem partenerii pe care îi alegem. Boala şi dovezile de boală pot juca un rol important în selecţia partenerului – anterior, orice indiciu de boală ar fi fost un mare obstacol. Acum putem observa o schimbare în psihologia noastră, astfel încât măştile faciale nu mai acţionează ca un indiciu de contaminare”, a adăugat acesta.

Lewis a spus că este posibil, de asemenea, ca măştile să îi facă pe oameni mai atrăgători, deoarece direcţionează atenţia către ochi. El a spus că alte studii au descoperit că acoperirea jumătăţii stângi sau drepte a unei feţe îi face pe oameni să pară mai atractivi, explicaţia ar fi că se exagerează impactul general.

Rezultatele primului studiu au fost publicate în revista Cognitive Research: Principles and Implications. A fost realizat un al doilea studiu, în care un grup de bărbaţi se uită la femei cu măşti. Acesta nu a fost încă publicat, dar Lewis a spus că rezultatele au fost în mare aceleaşi. Cercetătorii nu le-au cerut participanţilor să îşi precizeze orientările sexuale.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase