Home » D:News » Cum ne protejăm de Omicron, variantă cu transmitere aeriană? „Avem nevoie de măști mai bune”

Cum ne protejăm de Omicron, variantă cu transmitere aeriană? „Avem nevoie de măști mai bune”

Cum ne protejăm de Omicron, variantă cu transmitere aeriană? „Avem nevoie de măști mai bune”
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 19.12.2021

Cercetătorul Octavian Jurma anunță că tot mai mulți experți din străinătate solicită ca varianta Omicron să fie declarată cu transmitere aeriană. Solicitările se fac în urma cercetărilor care încearcă să afle de ce varianta se transmite atât de rapid.

Potrivit ultimelor date, rata de creștere Omicron față de Delta în Danemarca și în Marea Britanie a ajuns la 600%. Octavian Jurma spune că numerele sunt prea mici că să se realizeze statistici concludente, însă sunt suficient de mari că să ofere serie de răspunsuri preliminare în ceea ce privește virulența și modul de transmitere.

„Îmi doresc și eu foarte tare să confirmăm natură mai blândă a variantei Omicron. Nu pot însă nici să ignor datele care vin din tot mai multe surse care ne spun că este la fel de virulentă că restul variantelor de până acum și diferența între țări va fi dată de rată de vaccinare, demografie și măsurile luate de guverne”, a explicat Jurma, citat de Mediafax.

„Avem nevoie deci de filtre mai bune și de măști mai bune”

Transmiterea accelerată a virusului i-a făcut pe cercetători să solicite ca varianta să fie declarată cu transmitere aeriană. Asta înseamnă că particulele mult mai mici pot transporta cantități infecțioase de virus mult mai mari decât în cazul Delta. Aceste particule pot persista mai mult în aer și pot ajunge la distanțe mai mari de 2 metri. De aceea, măsurile de protecție devin mult mai importante.

„Avem nevoie deci de filtre mai bune și de măști mai bune. E momentul să trecem la FFP2 și FFP3 în spațiile închise. Măștile chirurgicale pot fi suficiente în spațiile deschise, însă în spațiile aglomerate FFP2 poate fi mai bună. Masca este acum mijlocul primar de protecție față de Omicron, indiferent dacă ești vaccinat, trecut prin boală sau testat. La care se adaugă, distanțarea fizică (care trebuie mărită) și igienă (care rămâne aceeași). Stați departe de localurile care nu sunt riguroși cu scanarea codului QR. E mai bine să îți cheltui banii în locurile care fac un efort suplimentar pentru siguranță ta și a familiei tale”, este sfatul lui Octavian Jurma.

Opt cazuri de infectare cu Omicron au fost depistate la persoane aflate în România. Toate au forme ușoare ale bolii.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase