Home » D:News » Aproape 15% dintre copiii din România au fumat înainte de vârsta de 15 ani

Aproape 15% dintre copiii din România au fumat înainte de vârsta de 15 ani

Aproape 15% dintre copiii din România au fumat înainte de vârsta de 15 ani
Foto: Shutterstock
Publicat: 05.02.2022

COVID-19 a provocat peste 40.000 de decese în România într-un singur an, iar consumul de tutun cauzează, anual, peste 36.600 de decese, arată membrii Inițiativei 2035 Fără Tutun și ai organizației Salvați Copiii.

Potrivit studiilor, 14,6% dintre copiii cu vârste între 13 ani și 15 ani au declarat că au fumat, iar 8,2% că au folosit țigarete electronice în ultimele 30 de zile.

Este o situație îngrijorătoare pentru specialiștii care au redactat o strategie. Obiectivul principal este reducerea consumului de tutun la sub 5% din populația cu vârste cuprinse între 13 ani și 15 ani.

Copiii din România au fumat pentru prima dată la vârste scăzute

În septembrie 2016, societatea civilă, medicală și academică a României a adus în atenția factorilor de decizie prima strategie națională integrată de reducere a consumului de tutun, 2035-Prima generație fără tutun din România. În prezent, inițiativa este susținută de peste 350 de organizații neguvernamentale.

Printre altele, specialiștii au atras atenția că Planul Național de Combatere a Cancerului nu conține nici măcar una dintre măsurile recomandate de Planul European de Luptă Împotriva Cancerului în ceea ce privește combaterea consumului de tutun.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase