Home » D:News » Efectele neaşteptate ale secetei. Un sat fantomă a ieşit de sub ape după 30 de ani

Efectele neaşteptate ale secetei. Un sat fantomă a ieşit de sub ape după 30 de ani

Efectele neaşteptate ale secetei. Un sat fantomă a ieşit de sub ape după 30 de ani
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14.02.2022

Satul Aceredo, din regiunea Galiţia din nord-vestul a Spaniei, a reapărut, localitatea fantomă aflându-se în bazinul unui lac de acumulare. Oamenii au fost evacuaţi de aici în 1992 pentru a face loc construcţiei unui baraj hidroenergetic.

Satul Aceredo din regiunea Galiţia din nord-vestul Spaniei a reapărut de sub apele lacului de acumulare format de râul Limia pentru prima dată în 30 de ani.

Locuitorii satului au fost evacuaţi în 1992, pentru că aşezarea lor se afla în rezervorul lacului ce avea să se formeze după construcţia barajului hidroenergetic.

Seceta puternică care a lovit Spania a scos de sub ape ruinele aşezării. Bunurile oamenilor au rămas încremenite în timp, aşa cum le-au abandonat în urmă cu 30 de ani. În mod incredibil, cişmeaua cu apă potabilă din sat încă funcţionează.

„Seceta determinată de schimbările climatice va scoate şi alte localităţi la suprafaţă”

Lacul de acumulare Alto Lindoso este în prezent la 15% din capacitatea sa din cauza secetei, care s-ar putea agrava în săptămânile următoare, avertizează Ministerul Mediului.

„Parcă mă uit la un film. Am un sentiment de tristeţe şi cred că acesta este deznodământul. Seceta determinată de schimbările climatice va scoate şi alte localităţi la suprafaţă”, a declarat un fost locuitor.

Beneficiile barajului sunt exploatate de Portugalia şi Spania, lacul de acumulare fiind extins pe teritoriul celor două ţări vecine. Ca răspuns la secetă, guvernul Portugaliei a ordonat ca şase baraje, inclusiv Alto Lindoso, să oprească aproape în totalitate utilizarea apei pentru producţia de energie electrică şi irigare de la 1 februarie.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase