Home » D:News » Ceartă extraordinară între Dimitri Rogozin și unul dintre cei mai cunoscuți astronauți ai NASA

Ceartă extraordinară între Dimitri Rogozin și unul dintre cei mai cunoscuți astronauți ai NASA

Ceartă extraordinară între Dimitri Rogozin și unul dintre cei mai cunoscuți astronauți ai NASA
Astronautul Scott Kelly. Sursa foto: NASA/Domeniu Public
Publicat: 09.03.2022

O ceartă extraordinară a avut loc între directorul agenției spațiale rusești și unul dintre cei mai cunoscuți astronauți ai NASA. În același timp, parteneriatul dintre SUA și Rusia la bordul Stației Spațiale Internaționale ajunge la cel mai scăzut nivel de la începuturile sale.

Scott Kelly, care a petrecut un an la bordul stației spațiale, a fost blocat pe rețeaua de microblogging Twitter de către directorul general al Roscosmos Dimitri Rogozin după ce Kelly a criticat invazia Rusiei în Ucraina și amenințările repetate făcute de Rogozin în privința retragerii Rusiei din colaborarea de la bordul ISS, de obicei un loc în care cooperarea este imună la haosul geopolitic.

„Ieși de aici, cretinule”, a scris Rogozin într-un mesaj care a fost șters rapid de pe rețeaua de socializare online. „În caz contrar, moartea Stației Spațiale Internaționale va fi pe conștiința ta”, a adăugat directorul general al Roscosmos.

„De ce ai șters acest mesaj? Nu vrei ca toată lumea să vadă ce fel de copil ești?”, a răspuns Kelly.

„Dacă are de gând să se comporte ca un copil, atunci haideți să îl tratăm ca atare”

În cadrul unui interviu cu jurnaliștii de la CNN, Kelly a precizat că aceasta a fost „prima ceartă pe Twitter” pentru el.

Kelly a declarat că a simțit că trebuie să reacționeze după ce Rogozin a dat publicității un videoclip produs de Roscosmos în care doi cosmonauți își iau la revedere de la astronautul NASA Mark Vande Hei de la bordul stației spațiale, care este așteptat să revină pe Pământ la bordul unei nave spațiale rusești Soyuz la data de 30 martie.

„Dacă are de gând să se comporte ca un copil, atunci haideți să îl tratăm ca atare. Este de neimaginat că programul spațial rus ar lăsa o persoană în urmă în spațiu, pe care de altfel trebuia să o aducă acasă. Nu văd cum s-ar putea întâmpla asta”, a adăugat fostul astronaut.

Totuși, Kelly s-a răzgândit rapid după ce a recunoscut că nu s-a gândit că Rusia ar putea lansa o invazie totală în Ucraina.

„Chair dacă tocmai am spus că este de neimaginat, poate că ar putea lăsa o persoană în urmă. Nu știu”, a completat Kelly.

Cine se află momentan la bordul Stației Spațiale Internaționale?

Momentan, patru astronauți ai NASA, doi cosmonauți ruși și un astronaut al Agenției Spațiale Europene trăiesc și muncesc la bordul Stației Spațiale Internaționale. Însă, Vande Hei este singurul astronaut NASA care apare în videoclipul produs de Roscosmos.

„Dacă aș fi în locul lui, aș continua să îmi văd de treabă. Și dacă Roscosmos ar fi să mă lase acolo, atunci voi găsi o altă cale de întoarcere”, a mai spus Kelly.

Kelly, care vorbește fluent limba rusă, i-a lăudat pe majoritatea angajaților Roscosmos ca fiind „oameni profesioniști și rezonabili” care „doresc ca acest parteneriat să continue”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Stația Spațială Internațională se dezintegrează? Rusia a făcut publică o filmare cel puțin ciudată

Șeful programului spațial rus a făcut o gafă de neimaginat despre poziția Stației Spațiale Internaționale

NASA caută modalități de a ține Stația Spațială Internațională pe orbită fără ajutorul Rusiei

Rusia oprește lansările de rachete Soyuz din cauza sancțiunilor europene privind invazia Ucrainei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase