Home » D:News » Un medic care îngrijește refugiații ucraineni avertizează asupra traumelor profunde provocate de război

Un medic care îngrijește refugiații ucraineni avertizează asupra traumelor profunde provocate de război

Publicat: 11.03.2022

Grupurile umanitare și guvernul polonez țin până acum pasul cu valurile de refugiați ucraineni care fug de invazia Rusiei, potrivit lui Morgan Broccoli, medic de la Harvard, aflat acum în Polonia. Cu toate acestea, autoritățile se pregătesc pentru deteriorarea situației la graniță dacă luptele se extind spre vest.

Broccoli, medic de urgență și cercetător clinic la Harvard Medical School, și-a petrecut ultima săptămână călătorind cu organizația non-profit Team Rubicon și realizând o evaluare a nevoilor refugiaților, pentru a informa misiunile umanitare în zilele și săptămânile următoare. Ea a vizitat punctele de trecere a frontierei, spitale și alte locații cheie din Polonia, discutând cu colegi medici, voluntari și refugiați.

În total, peste 2 milioane de refugiați au fugit din Ucraina de la invazie, majoritatea trecând în Polonia. Cei mai mulți sunt femei și copii, în contextul în care guvernul președintelui Volodymyr Zelensky a interzis bărbaților sub 60 de ani să părăsească țara.

Puțini au nevoi acute. În schimb, a spus Broccoli, aceștia caută tratament pentru boli virale și răni apărute în timpul călătoriei, medicamente pentru afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și diabetul, precum și asistență maternală și pediatrică.

„Ne vom întoarce în Ucraina când va fi sigur, dar nu știm cât va dura războiul”

Pe de altă parte, amploarea traumei psihologice, inclusiv anxietatea pentru siguranța celor dragi, este profundă și răspândită. Multe femei și-au lăsat în urmă soții și fiii și nu au nicio idee despre ce le rezervă viitorul. Echipa de evaluare a lui Broccoli, recomandă ca viitoarele grupuri de ajutorare să includă pediatri și psihologi.

„Una dintre cele mai mari nevoi pe care le-am văzut este reprezentată de sprijinul psihologic”, a declarat Broccoli. „Vorbim cu femei ai căror soți s-au întors în țară și discutăm cu ele despre planurile lor de viitor și toate persoanele cu care am vorbit au spus că nu știu ce vor face de acum. Știu doar că se vor întoarce când va fi sigur, dar nu știu cât timp va dura.”

În timp ce așteptarea în Ucraina pentru a trece granița se poate întinde până la 24 de ore, odată ajunși în Polonia, refugiații sunt procesați rapid, li se oferă hrană și îmbrăcăminte, iar apoi sunt transferați de la graniță către facilități din alte părți ale țării. Cu toate acestea, preocupările legate de siguranță îi țin pe cei care intervin departe de zonele cu cele mai mari nevoi, unde luptele sunt în curs de desfășurare, și au fost raportate atacuri rusești asupra spitalelor și clinicilor, conform Phys.org.

Sistemul de sănătate ucrainean, afectat grav de război

Broccoli a declarat că echipa sa plănuiește o călătorie în Lviv, Ucraina, un oraș important aflat la aproximativ 80 de kilometri de granița din vest. Orașul nu a suferit atacuri susținute din partea rușilor, dar se crede că sistemul său de asistență medicală este supus unor tensiuni.

„Sistemul de sănătate ucrainean este mai perturbat decât cel polonez, astfel încât este mult mai dificil pentru sistemul de sănătate ucrainean să răspundă chiar și la puține urgențe medicale”, a spus Broccoli.

În timp ce lucrătorii din domeniul sănătății din Polonia și din alte națiuni încearcă să ajute refugiații, Broccoli a spus că, dacă numărul acestora va crește semnificativ, voluntarii ar putea ajunge să lucreze în spitale pentru a ușura personalul suprasolicitat.

Vă recomandăm să mai citiți și:

ONU transmite că 2,2 milioane de oameni au fugit din Ucraina

Doi lei gemeni din Ucraina au fost mutați după ce militarii ruși ar fi vrut să-i împuște

Copiii refugiați din Ucraina vor beneficia de același drepturi în școli ca și elevii români

Tipurile de rachete trase de la umăr cu care este „alimentată” Ucraina

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase