Home » D:News » Pink Floyd a lansat un single de susținere a ucrainenilor

Pink Floyd a lansat un single de susținere a ucrainenilor

Publicat: 10.04.2022
Pink Floyd a lansat un single de susținere a ucrainenilor
Sursa foto: Pink Floyd

Formația Pink Floyd a lansat un nou single de susținere a ucrainenilor, intitulat „Hey, Hey, Rise Up!”.

Aceasta este prima piesă originală înregistrată de la „The Division Bell” din 1994 și prima lansare de la „The Endless River” din 2014.

David Gilmour și Nick Mason cântă această piesă alături de basistul Guy Pratt, de Nitin Sawhney la clape și de artistul ucrainean Andrei Hlivniuc din trupa Boombox la voce.

Melodia a fost înregistrată pe 30 martie, la care s-a adăugat vocea lui Andrei Hlivniuc dintr-o postare pe Instagram în care acesta este văzut cântând din Piața Sofiyskaya din Kiev, potrivit Mediafax.

David Gilmour a simțit „furia și frustrarea acestui act josnic”

Cântecul, intitulat „Oh, The Red Viburnum In The Meadow”, este un cântec de protest scris în timpul Primului Război Mondial și a fost folosit în întreaga lume luna trecută pentru a protesta împotriva invaziei din Ucraina. Pink Floyd au ales să împrumute ultimele cuvinte din acest cântec pentru titlul lor.

Chitaristul David Gilmour a explicat: „Ca mulți alții, am simțit furia și frustrarea acestui act josnic, al unei țări independente, pașnice și democratice invadată și asasinată de una dintre cele mai importante puteri ale lumii”.

El explică cum a ajuns să îl cunoască pe Andrei și trupa sa Boombox: „În 2015 am cântat la Koko din Londra pentru a susține Belarus Free Theatre, ai cărui membri fuseseră încarcerați. Pussy Riot și trupa ucraineană Boombox au fost, de asemenea, pe afiș. Aceștia din urmă trebuiau să susțină propriul concert, dar solistul lor, Andrei, nu a putut ajunge la timp din cauza unor probleme cu pașaportul. Așa că restul trupei a cântat cu mine. Am cântat „Wish You Were Here” pentru Andrei în acea seară. Recent, am auzit că a părăsit turneul american cu Boombox pentru a se întoarce în Ucraina și a se alătura apărării. Apoi am văzut acest videoclip uimitor pe Instagram, în care el se afla într-o piață din Kiev, cu o frumoasă biserică cu boltă aurită în fundal și cânta într-un oraș tăcut, fără trafic din cauza războiului. Acel moment puternic m-a făcut să vreau să adaug muzică.”

„O greșeală imensă ca o superputere să invadeze o țară independentă și democratică”

În timp ce compunea muzica pentru acest cântec, David Gilmour a reușit să ia legătura cu Andrei, aflat într-un spital din Kiev. Andrei se refăcea după o rană de mortier: „I-am cântat o parte din cântec la telefon și mi-a dat voie. Sper că vom face ceva împreună în viitor”.

El a adăugat: „Sper că piesa va fi apreciată pe scară largă. Vrem să strângem bani pentru organizațiile umanitare și să ridicăm moralul oamenilor. Vrem să ne arătăm sprijinul pentru Ucraina și, în acest sens, să dovedim că majoritatea lumii consideră că este o greșeală imensă ca o superputere să invadeze o țară independentă și democratică, cum a devenit Ucraina”.

Videoclipul a fost regizat de Mat Whitecross și filmat în ziua înregistrării. Pe coperta single-ului apare floarea națională a Ucrainei, floarea-soarelui, creată de artistul cubanez Yosan Leon. Aceasta este o referire directă la femeia care a fost văzută în întreaga lume dând semințe de floarea-soarelui soldaților ruși și spunându-le să le poarte în buzunare, astfel încât, atunci când vor muri, planta să poată crește.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase