Home » D:News » Ruinele unei biserici, demolate pentru a lăsa loc construcției Prefecturii Argeș, au fost scoase la lumină

Ruinele unei biserici, demolate pentru a lăsa loc construcției Prefecturii Argeș, au fost scoase la lumină

Ruinele unei biserici, demolate pentru a lăsa loc construcției Prefecturii Argeș, au fost scoase la lumină
Biserica schitului Buliga. Sursa foto: Muzeul Județean Argeș
Publicat: 18.04.2022

Ruinele vechii biserici Sfinții Îngeri, care a aparținut Schitului Buliga, și care a fost demolată pentru a face loc construcției Prefecturii Argeș, au fost descoperite în timpul lucrărilor de consolidare și reabilitare a Muzeului Județean Argeș, în curtea interioară a instituției.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Argeș, au fost descoperite mai multe oseminte, atât mirene, cât și ale călugărilor de la schit.

Conducerea Consiliului Județean Argeș dorește să conserve și să pună în evidență acest ansamblu arheologic de mare importanță istorică și culturală, pentru a fi dat circuitului turistic.

Au fost descoperite mai multe oseminte

„Ne dorim ca, pe lângă lucrările de consolidare și conservare de la Muzeul Județean, să creștem expunerea întregului ansamblu, astfel încât să fie cât mai atractiv pentru vizitatori. Readucerea la suprafață a Schitului Buliga și a bisericii Sfinții Îngeri, chiar dacă deocamdată poate reprezenta un impediment în procesul lucrărilor de consolidare a Muzeului, o privim ca pe o oportunitate.

De aceea așteptăm finalizarea lucrărilor arheologice, apoi vrem să conservăm acest sit. Vom găsi și sursele de finanțare necesare, sunt convins. Cred că va fi o atracție pentru publicul vizitator mai ales că, din ceea ce am înțeles, în România nu mai avem nici o instituție muzeală care să aibă așa ceva în patrimoniu”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, potrivit Mediafax.

Descoperite în timpul lucrărilor de consolidare și reabilitare

În acest moment, specialiștii de la Muzeul Județean Argeș și studenții de la Universitatea din Pitești, Facultatea de Istorie, desfășoară o cercetare arheologică preventivă în curtea interioară a Muzeului Județean.

„Colegii mei au ajuns acum la al treizeci și optulea schelet de călugăr identificat. Au fost găsite și câteva monede din secolul XVI. Este un sit extrem de important. Această biserică a fost demolată pentru a lăsa loc Prefecturii și este pentru prima dată când acest sit este scos la lumină și cercetat din punct de vedere arheologic. Așteptăm să finalizăm lucrările de consolidare a Muzeului și conservăm acest sit pentru a le putea prezenta publicului vizitator”, a subliniat managerul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase