Home » D:News » Două ţări din Europa s-au decis. Vor depune simultan cereri de aderare la NATO

Două ţări din Europa s-au decis. Vor depune simultan cereri de aderare la NATO

Două ţări din Europa s-au decis. Vor depune simultan cereri de aderare la NATO
Foto: Shutterstock
Publicat: 28.04.2022

Suedia şi Finlanda au convenit să depună simultan cereri de aderare la alianţa NATO la mijlocul lunii viitoare, a anunţat presa nordică.

Cotidianul finlandez Iltalehti a anunțat luni că Stockholm „a sugerat ca cele două ţări să îşi exprime dorinţa de a adera” în aceeaşi zi, iar Helsinki a fost de acord „atât timp cât guvernul suedez a luat o decizie”.

Prim-miniştrii celor două ţări au declarat în această lună că au deliberat cu privire la această chestiune, argumentând că invazia Rusiei în Ucraina a schimbat „întregul peisaj de securitate al Europei” şi a „modelat dramatic mentalităţile” în regiunea nordică, scrie Mediafax.

„Trebuie să fim pregătiți pentru tot felul de acţiuni din partea Rusiei”

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a declarat atunci că ţara sa, care are o graniţă de 1.300 km cu Rusia, va decide dacă va solicita să se alăture alianţei „destul de repede, în câteva săptămâni, nu în câteva luni”, în ciuda riscului de a înfuria Moscova.

Omologul său suedez, Magdalena Andersson, a spus că Suedia trebuie să fie „pregătită pentru tot felul de acţiuni din partea Rusiei” şi că „totul s-a schimbat” atunci când Moscova a atacat Ucraina. Rusia a avertizat în mod repetat ambele ţări împotriva acestei acţiuni.

Kremlinul a declarat că va fi forţată să „restabilească echilibrul militar” prin întărirea apărării sale în zona baltică, inclusiv prin desfăşurarea de arme nucleare, dacă cele două ţări decid să abandoneze decenii de nealiniere militară prin aderarea la NATO.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase