Home » D:News » Occidentul începe livrarea de tancuri către Ucraina (DOCUMENTAR)

Occidentul începe livrarea de tancuri către Ucraina (DOCUMENTAR)

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28.04.2022

Deși Ucraina are o armată mult mai mică în comparație cu cea a Rusiei, oficialii caută modalități și ajutor din toate sectoarele pentru a-și apăra teritoriul. Ucraina are în prezent tot mai multe tancuri pe teren decât are Rusia, asta în condițiile în care statele occidentale continuă să furnizeze ajutor militar Kievului, iar rușii pierd echipamentele militare atât în luptă, cât și din cauza problemelor logistice. Soldații ucraineni au avariat unele blindate rusești, în timp ce altele au fost abandonate pentru că s-au defectat sau au rămas fără combustibil.

Încă de la începutul invaziei, mai multe țări occidentale s-au angajat să trimită în Ucraina arme de calibru mic, echipamente de protecție sau muniție, dar nu și arme grele de atac, ca Rusia să nu considere acest gest o amenințare din partea membrilor NATO și implicare directă în război. În ultima vreme însă, în urma insistențelor președintelui Volodimir Zelenski și a ofensivelor majore desfășurate pe teritoriul Ucrainei, tot mai multe state s-au hotărât să furnizeze ca ajutor mai multe arme grele, inclusiv tancuri.

Republica Cehă este și prima țară care a furnizat Ucrainei tancuri care se potrivesc cu sistemele de armament sovietice pe care multe state din fostul Pact de la Varșovia le mai au încă în arsenalele lor. Nu doar vehiculul de luptă al infanteriei BMP, ci și câteva zeci de tancuri de luptă T-72, ambele folosite oricum de armata ucraineană în prezent.

Totodată, Cehia este printre cele mai active țări care sprijină armata ucraineană, nu doar prin vânzări de muniție și arme, ci și prin donații. Ministerul Apărării Ceh a anunțat că vor repara tancurile și vehiculele militare ucrainene care au fost avariate în luptă sau au nevoie de reparații după ce au fost depozitate pentru o perioadă îndelungată.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase