Home » D:News » De ce este crucială Insula Șerpilor (DOCUMENTAR)

De ce este crucială Insula Șerpilor (DOCUMENTAR)

Insula Zmiinyi, sau Insula Șerpilor, din Marea Neagră. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 06.05.2022

Armata ucraineană a lansat atacuri repetate cu rachete asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, ocupată de trupele ruse la puţin timp după declanşarea invaziei.

Ucrainenii spun că mai multe sisteme antiaeriene şi o unitate de comunicaţii au fost distruse în aceste atacuri. Comandamentul Sud al armatei ucrainene mai susţine că 42 de soldaţi ruşi au fost ucişi în raidurile cu rachete asupra Insulei Şerpilor.

Nici atacul şi nici victimele menţionate de partea ucraineană nu pot fi verificate din surse independente. Rusia nu a reacţionat deocamdată faţă de aceste relatări.

Insula Șerpilor a devenit un simbol al rezistenței ucrainene, după ce a fost mediatizată o înregistrare audio ucraineană conform căreia, în timp ce echipajul crucișătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, iaaceștia au răspun cu mesajul „Navă de război rusească, du-te naibii!”.

După publicarea acelei înregistrări, Kievul a susţinut că militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi în timpul asaltului, dar a recunoscut mai târziu că ei sunt în viaţă.

Rusia anunţase imediat după ocuparea insulei că 82 de soldaţi ucraineni s-au predat pe Insula Şerpilor. Militarii ucraineni au fost între timp eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri.

Insula de câteva hectare oferă, într-adevăr, o platformă de tragere amenințătoare pretutindeni în jurul ei. Se află la aproximativ cincizeci de kilometri de gura Dunării, unul dintre principalele fluvii ale Europei și o importantă rută comercială, la aproximativ o sută de kilometri de Odesa și, teoretic, face posibilă atingerea întregului litoral ucrainean.

Se află la mai puțin de 200 de kilometri de principalul port românesc Constanța și la 300 de kilometri de principala bază rusă din Crimeea, Sevastopol.

În acest război, ea reprezintă „un punct fundamental, strategic, care va trebui monitorizat: blochează accesul aerian și maritim la întreaga fâşie de coastă ucraineană, reprezintă o amenințare pentru gura Dunării”, a explicat căpitanul Eric Lavault, purtător de cuvânt al Marinei Franceze.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase