Home » D:News » Patriarhul Kirill, miliardarul din fruntea Bisericii Ruse (DOCUMENTAR)

Patriarhul Kirill, miliardarul din fruntea Bisericii Ruse (DOCUMENTAR)

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 07.05.2022

Patriarhul Kirill I, cu numele laic de Vladimir Mihailovici Gundiaev, este un episcop ortodox rus, care îndeplinește în prezent funcția de patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, primat al Bisericii Ortodoxe Ruse.

Pozițiile pe care le-a luat de-a lungul vremii au fost mult discutate. El afirma, în 2013, că recunoașterea de către statele occidentale a căsătoriilor între persoane de același sex prevestește sfârșitul lumii.

Un an mai târziu, în contextul crizei din Crimeea, autoritățile din Letonia i-au cerut să contramandeze vizita pe care urma să o efectueze la jumătatea lunii mai.

În ziua de 12 februarie 2016, patriarhul Kirill I al Moscovei a avut o întâlnire cu papa Francisc, în Havana, capitala Cubei, în urma căreia au semnat o declarație comună, cu 30 de paragrafe, în care, printre altele, cei doi își exprimă speranța că această întâlnire va deschide calea reducerii tensiunilor între greco-catolici și ortodocși, intensificate de conflictul din Ucraina.

De-a lungul timpului, patriarhul Kirill a fost implicat în numeroase controverse. Una dintre cele mai populare este „scandalul ceasului de lux”.

După ce inițial a negat, Biserica Ortodoxa Rusă a recunoscut, în aprilie 2012, că a modificat o fotografie a patriarhului Kirill, de pe pagina sa de Internet, pentru a „șterge” ceasul elvețian marca Breguet, de 30.000 de dolari, al preafericitului.

Falsificarea a ieșit la iveală deoarece ceasul era, în continuare, perfect vizibil în reflexia mâinii pe tăblia lustruită a mesei.

Patriarhul Kirill a fost criticat, în repetate rânduri, din cauza afirmațiilor sale controversate și a poziției favorabile față de regimul lui Vladimir Putin.

În februarie 2022, Kirill a ținut un discurs prin care și-a arătat susținerea față de invazia armatei ruse din Ucraina, provocând numeroase reacții negative la adresa sa, inclusiv din partea reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase