Home » D:News » Încălzirea globală are o șansă din două de a depăși un prag critic. Ce spun specialiștii?

Încălzirea globală are o șansă din două de a depăși un prag critic. Ce spun specialiștii?

Publicat: 23.05.2022

Conform unor analize recente, probabilitatea de a depăși un prag critic în ceea ce privește încălzirea globală a crescut semnificativ. 

Biroul Britanic pentru Meteorologie este de părere că în prezent există un procent de 50-50% ca lumea să se încălzească cu încă 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani. O astfel de creștere ar fi temporară, dar cercetătorii sunt îngrijorați de calea generală pe care o apucă temperaturile. Este aproape sigur că în intervalul 2022-2026 vom asista la unul dintre cei mai torizi ani.

Biroul Meteorologic Britanic este autoritatea națională meteorologică britanică. Pe măsură ce gazele de încălzire din atmosferă se acumulează rapid cu fiecare an care trece – în ultimele trei decenii – temperaturile globale au reacționat în consecință, arată BBC.

Temperaturile globale sunt în creștere

În 2015, temperaturile medii globale au crescut cu un grad peste nivelul pre-industrial – temperaturile înregistrate în general în mijlocul secolului al XIX-lea. Acesta mai este și anul în care liderii lumii au semnat Acordul Climatic de la Paris. În cadrul acestui document s-a asumat faptul că lumea va încerca să mențină temperaturile globale cu mult sub 2 ° C, în timp ce depun eforturi pentru a le menține sub 1,5 ° C.

În ultimii șapte ani, termperaturile globale au rămas undeva în jurul valorii de 1C, cu anii 2016 și 2020 considerați a fi unii dintre cei mai calzi ani. Specialiștii sunt de părere că efectele creșterii temperaturilor cu un grad sunt deja vizibile în lume – incendii incredibile de vegetație, ca cele care au putut să fie observate în America de Nord în 2021 sau valurile de caniculă care afectează în prezent India și Pakistanul.

Organizația Mondială a Sănătății, prin Biroul Britanic de Meteorologie transmite că șansele de a depăși cu 1,5 grade Celsius în următorii cinci ani baremul stabilit sunt acum mai mari ca niciodată. Studiul sugerează că temperaturile dintre 2022 și 2026 vor fi situate la valuri cu 1,1, respectiv 1,7 grade Ceslius mai mai decât în perioadele pre-industriale. 

Efectele schimbărilor globale de temperatură

„Aspectul fundamental care se va schimba este dat de nivelul dioxidului de carbon din atmosferă, lucru care ne face să tresărim”, spune Dr. Leon Hermanson din cadrul Biroului Meteorologic Britanic și unul dintre autorii principali ai studiului. „Cred că oamenii încep deja să fie preocupați de schimbările climatice – lucru care ne arată că noi continuăm să încălzim planeta până ce ajungem foarte aproape de limitele stabilite prin Acordul de la Paris. Trebuie să facem tot ce este omenește posibil pentru a reduce folosirea combustibililor fosili”.

Cercetătorii sunt de părere că depășirea limitei de 1,5 grade Celsius într-un an, nu este același lucru cu temperaturi globale susținute care nu mai coboară sub această valoare. „Atât timp cât continupm să emitem gaze de seră, temperaturile vor continua să crească”, spune Profesorul Petteri Taalas de la OMS. „Alături de acestea aspecte, oceanele noastre vor deveni din ce în ce mai calde și acide, gheața și glaciarii se vor topi, nivelul mării va crește în continuare, iar vremea va deveni tot mai extremă”, a mai completat acesta.

El Nino – vestitor al încălzirii globale

Potrivit studiului, regiunea arctică va avea mai mult de suferit de pe urma încălzirii globale în următorii cinci ani, prin comparație cu restul lumii. Specialiștii cred că diferențele de temperatură estimate vor avea un impact de trei ori mai mare în aceste regiuni. Mai cred că într-unul din anii viitori se va înregistra unul dintre cei mai calzi ani.

Încălzirea globală va avea loc cel mai probabil în anul cu El Nino. Acesta este un fenomen meteorologic natural asociat cu încălzirea neobișnuită a suprafețelor oceanelor din Pacificul de Est – fapt care poate afecta vremea la nivel global.

Vă mai recomandăm și:

Mormanele de gunoi antic arată cum Imperiul Bizantin era afectat de boli şi schimbări climatice

Mai multe specii de cactus, în pragul dispariției din cauza încălzirii globale

Ce se întâmplă pe Neptun? Cercetătorii sunt bulversați de schimbările de temperatură

Lamantinii mor de foame în ecosistemele afectate de criza climatică. Scene macabre descrise de cercetători

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase