Home » D:News » Ce reclamă românii la Garda de Mediu? „Vecina fumează ilegale și îmi intră mirosul în casă”

Ce reclamă românii la Garda de Mediu? „Vecina fumează ilegale și îmi intră mirosul în casă”

Ce reclamă românii la Garda de Mediu? „Vecina fumează ilegale și îmi intră mirosul în casă”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.05.2022

Doar o parte dintre sutele de sesizări care ajung zilnic la Garda de Mediu vizează poluarea aerului, apei sau solului. O altă parte sunt doar reclamații între vecini și încercări de răzbunare, unele destul de amuzante.

Sute de petiții primite prin poștă sau e-mail sunt înregistrate zilnic de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu (GNM) sau la comisariatele județene, însă o parte dintre ele sunt doar reclamații între vecini și încercări de răzbunare, unele destul de amuzante.

„A sunat cineva să reclame că vecina fumează țigări ilegale, la fereastră și îi intră mirosul în casă, că vecinul aruncă urină pe gardul lui sau că un vecin are în casă o mizerie de nedescris și că locuitorii de pe toată scara sunt deranjați de acest lucru. Am avut chiar și situații în care ni s-a spus că vecinul are mai multe oi și că lâna acestora miroase insuportabil, chiar și peste gard. În fapt, reclamațiile legate de deținerea de animale la bloc, de lătratul câinilor, de cântecul cocoșilor sau mirosul din casele cu multe pisici sunt la ordinea zilei. Cineva a sunat odată să ne spună că administratorul blocului face ilegalități, altcineva că vecinul face petrecere și îl poluează fonic”, a spus Marioara Artemis Gătej, comisarul general al GNM.

Sesizări care nu sunt de competența Gărzii Naționale de Mediu

Reprezentanții instituției spun că o astfel de reclamație, despre problemele create de găinile și cocoșii unui vecin, a fost trimisă recent și conținea toate datele necesare înregistrării conform legii, dar și multe alte detalii legate de caz, printre care și înjurăturile pe care cel reclamat i le-ar fi adresat petentului.

Comisarii susțin că acest tip de sesizări nu sunt de competența Gărzii Naționale de Mediu, iar funcționarii redirecționează cererile către organele competente sau îi îndrumă pe petenți, funcție de caz, către poliția locală sau primărie, atunci când sesizările sunt telefonice și nu pot fi înregistrate în sistem.

Petițiile anonime nu se iau în considerare

„Singurele sesizări înregistrate și transmise spre soluționare sunt cele care respectă OG nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, aprobată prin Legea nr. 233/2002 și care vin prin poștă sau e-mail și conțin detalii complete despre locație, speță și datele de identificare ale reclamantului. Petițiile anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare nu se iau în considerare și se clasează. Pentru ca reclamațiile, care respectă reglementările legale, să ajungă cât mai rapid în teritoriu am publicat pe site-ul gnm.ro toate datele de contact ale Comisariatelor județene, Comisariatului General și Comisariatului Municipiului București. Mai mult decât atât, pe același site oamenii au posibilitatea să folosească și formularul pentru sesizări, căruia îi pot atașa și fotografii din teren”, a explicat comisarul general.

Conform actelor normative, GNM are atribuții în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării și sancționării prevederilor legale privind protecția mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale și managementului deșeurilor.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase