Home » D:News » Primul transplant dublu de mâini pentru un pacient cu sclerodermie. Care este starea sa acum?

Primul transplant dublu de mâini pentru un pacient cu sclerodermie. Care este starea sa acum?

Primul transplant dublu de mâini pentru un pacient cu sclerodermie. Care este starea sa acum?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 01.06.2022

O boală autoimună numită sclerodermie l-a făcut pe britanicul Steven Gallagher să-și piardă mâinile după ce cicatricile dureroase i-au blocat mișcarea, fiind nevoie de un transplant.

Datorită specialiștilor în chirurgie plastică însă, a putut beneficia de un transplant dublu de mâini, intervenție care nu numai că l-a scăpat de dureri, dar poate să-și mângâie din nou câinele, indică IFL Science.

Acum 13 ani, Gallagher a dezvoltat o coloratură a nasului și obrajilor, o iritație asociată cu o boala autoimună numită lupus. Cu toate acestea, de îndată ce a început să simtă dureri în ambele mâini, a devenit clar că este vorba de sclerodermie, o afecțiune care este cauzată de propriul organism care se atacă pe sine.

Sclerodermia, o afecțiune dureroasă

În cazul sclerozei sistemice, un alt nume dat acestui grup de afecțiuni, sistemul imunitar șlefuiește de-a lungul țesutului conector atacând astfel pielea, vasele de sânge și organele interne. Drept rezultat, oameni care sunt afectați de sclerodermie pot dezvolta anumite porțiuni dure ale pielii care limitează mișcarea și provoacă durere.

În cazul lui Gallagher, mâinile îi erau afectate sever, iar acum șapte ani de zile au început să dezvolte o piele dură, rigidă care i-au determinat încovoierea și rigidizarea degetelor. Această evoluție a bolii i-a adus dureri cumplite, astfel că nu și-a mai putut folosi mâinile.

Cu toate acestea, profesorul Andrew Hurt de la Unitatea de Chirurgie Plastică din Glasgow a sugerat un transplant dublu de mâini. Acest gen de transplant a fost realizat și înainte în mai mult locuri de pe glob, inclusiv într-un caz din India. În acest ultim caz, mâinile transplantate de la donator au dobândit în timp aceeași culoare cu cele ale pacientului, lucru care i-a uimit pe doctori.

Primul transplant dublu de mâini a avut loc în 2015

Primul transplant dublu de mâini a avut loc în 2015, în timp ce  primul care a avut loc în Marea Britanie s-a petrecut sub coordonarea plasticianului Simon Kay din cadrul lanțului de spitale universitare Leeds în 2016, specialist care a lucrat și alături de Hart la cazul lui Gallagher.

Mulțumită unei echipe de 30 de medici, mâinile lui Gallagher au fost transplantate cu succes, în cadrul unei proceduri care a durat 12 ore, în decembrie 2021. Surprinzător, pacientul și-a putut folosi mâinile la scurt timp după ce s-a trezit din operație, pentru a realiza mai târziu că durerea cronică trecuse.

Remarcabila operație pare să reprezinte prima dată când un pacient cu sclerodermie a primit un transplant dublu. Pentru Gallagher pare să fie o experiență care i-a schimbat viața.

Vă mai recomandăm și: 

Un virus a fost găsit în inima de porc transplantată în premieră unui bărbat de 57 de ani

Oamenii de știință susțin că pot inversa semnele îmbătrânirii cu ajutorul transplanturilor de fecale

Rinichii imprimați 3D ar putea revoluționa transplanturile

Bărbatul care a primit transplantul experimental cu o inimă de porc a murit

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase