Home » D:News » Un asteroid cât o balenă albastră trece astăzi pe lângă Pământ. Există vreun pericol?

Un asteroid cât o balenă albastră trece astăzi pe lângă Pământ. Există vreun pericol?

Publicat: 06.06.2022

Un asteroid de trei ori mai mare decât o balenă albastră va trece pe lângă Pământ în ziua de 6 iunie cu o viteză de peste 26.000 km/h, potrivit NASA.

Se preconizează că asteroidul, numit 2021 GT2, va rata cu siguranță planeta noastră cu mai mult de 3,5 milioane de kilometri – sau de aproximativ 10 ori distanța medie dintre Pământ și Lună.

Astronomii au detectat pentru prima dată roca spațială anul trecut și au estimat dimensiunea acesteia la o lățime cuprinsă între 37 și 83 de metri. Cu toate acestea, nu este suficient de mare pentru a fi considerat un potențial pericol pentru Pământ.

2021 GT2 este un asteroid din clasa Aten, ceea ce înseamnă că orbitează în jurul Soarelui mai îndeaproape decât o face Pământul (o dată la 342 de zile, în acest caz), iar traiectoria sa orbitală se intersectează cu orbita Pământului. Astronomii cunosc mai mult de 1.800 de astfel de asteroizi – mulți dintre ei fiind considerați potențial periculoși.

Asteroidul orbitează în jurul Soarelui mai aproape decât o face Pământul

După 6 iunie, următoarea apropiere de Pământ va avea loc pe 26 ianuarie 2034, atunci când asteroidul va trece la mai puțin de 14,5 milioane de km de planeta noastră – semnificativ mai departe decât viitoarea apropiere.

Asteroidul este considerat un obiect apropiat de Pământ – un termen dat asteroizilor și cometelor care orbitează la mai puțin de 1,3 unități astronomice de Soare. O unitate astronomică este distanța dintre Pământ și Soare, aproximativ 149,6 milioane de km.

NASA monitorizează zeci de mii de astfel de obiecte, prevăzând traiectoriile fiecăruia dintre ele din prezent și până la sute de ani în viitor. Pentru moment, astronomii nu cred că vreun obiect din apropierea Pământului reprezintă o amenințare pentru Terra.

Un obiect apropiat de Pământ

Cu toate acestea, oamenii de știință vor să fie pregătiți în cazul în care traiectoria unui asteroid din apropierea Pământului s-ar schimba brusc în urma unui incident neașteptat – de exemplu, un asteroid din apropierea Pământului care se ciocnește de un altul și aruncă bucăți mari de resturi în tot Sistemul Solar.

În prezent, NASA testează dacă un asteroid de mari dimensiuni ar putea fi scos de pe traiectorie prin prăbușirea unei rachete în el.

În noiembrie 2021, NASA a lansat o navă spațială de deviere a asteroizilor, numită Double Asteroid Redirection Test (DART), care se va izbi frontal de asteroidul Dimorphos, cu o lățime de 160 m, în toamna anului 2022. Coliziunea nu va distruge asteroidul, dar ar putea schimba ușor traiectoria orbitală a rocii, scrie Space.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul James Webb a urmărit, în premieră, un asteroid. Ce provocări înfruntă observatorul?

Un asteroid „potențial periculos”, de patru ori mai mare decât Empire State Building, se îndreaptă spre Pământ

Un fragment din asteroidul care a ucis dinozaurii ar fi fost găsit de cercetători

Asteroidul Apophis se apropie de Pământ și va putea fi observat cu ochiul liber

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase