Home » D:News » Emisii masive de metan, observate la o mină de cărbune din Rusia. Care este impactul estimat?

Emisii masive de metan, observate la o mină de cărbune din Rusia. Care este impactul estimat?

Publicat: 20.06.2022

O firmă canadiană care administrează senzori de metan pe orbita Pământului a anunțat că a detectat cea mai mare emisie de gaz dintr-o singură instalație văzută vreodată.

S-a observat că eliberarea provine de la vasta mină de cărbune Raspadskaya, din regiunea Kemerovo, Rusia, pe 14 ianuarie. GHGSat spune că gazul cu efect de seră pătrundea în atmosferă cu o rată de aproape 90 de tone pe oră.

Este genul de cantitate care, într-o sursă casnică, ar alimenta sute de mii de case. Dar în acest caz, metanul numit și CH4 se pierdea direct în aer. Potențialul de încălzire globală al metanului este de 30 de ori mai mare decât al dioxidului de carbon, pe o perioadă de 100 de ani, indică BBC.

Scăpări de gaze la o mină din Rusia

Un raport științific a indicat că 30-50% din creșterea actuală a temperaturilor globale se datorează metanului și că este imperativ ca emisiile să fie reduse. Evraz, multinaționala rusă siderurgică și minieră care deține Raspadskaya, a respins analiza GHGSat. Cifrele citate nu au fost realiste, a spus acesta, și a subliniat programul de mediu va determina complexul să își reducă emisiile de metan cu 75% până în 2030.

GHGSat, cu sediul în Montreal, operează o flotă de cinci sateliți în orbită. Ei poartă cei mai înalți senzori de detectare a CH4 din spațiu astăzi. Activitatea companiei este identificarea surselor de CH4 produse de oameni și colaborarea cu cei responsabili pentru a închide emisiile inutile. Majoritatea clienților săi sunt în industria combustibililor fosili.

„Am contactat Raspadskaya cu privire la emisiile lor, dar până acum nu am primit un răspuns”, a declarat Brody Wight, directorul depozitelor și minelor GHGSat. Raspadskaya este un complex major cu aproximativ 350 kilometri de tuneluri subterane care produce cărbune de cocsificare.

Observarea emisiilor din spațiu

GHGSat spune că observațiile sale arată că emisiile de la instalație au crescut de-a lungul timpului, cu momente importante în care se puteau observa emisii de peste 50 de tone pe oră și 10 tone pe oră înregistrate la sfârșitul lunii ianuarie și, respectiv, mai. De obicei, o scurgere îngrijorătoare la o instalație de petrol sau gaze se poate apropia de 1 tonă pe oră.

„Rata de 87.000 kg pe oră pe care am detectat-o pe 14 ianuarie este o sumă uriașă; cea mai mare pe care am văzut-o”, a spus domnul Wight. Cel mai mare eveniment de ultra-emisii dintr-o singură sursă înregistrat vreodată în SUA a avut loc în octombrie 2015, atunci când metanul a scăpat dintr-o instalație subterană de stocare a gazelor naturale din Aliso Canyon, lângă Porter Ranch, Los Angeles. Estimările indicau rata de eliberare la 58 de tone pe oră.

Minele de cărbune trebuie să elimine metanul din tunelurile subterane din motive de siguranță. „Emisiile de gaze cu efect de seră ale  instalațiilor PJSC Raspadskaya au fost de 402.000 de tone în 2021, ceea ce înseamnă emisii orare de aproximativ 45,7 tone – pentru toate cele șapte mine și două cariere deschise în două districte diferite ale regiunii Kemerovo. În plus, trei unități de degazare a minei Raspadskaya, au funcționat în mod obișnuit – la 14 ianuarie 2022, cu o performanță totală de 6,45 tone de CH4 pe oră”, a spus compania într-un comunicat.

Pericole viitoare

Au fost instalate noi puțuri de degazare combinate cu unități de utilizare, iar performanța acestora este în creștere, a adăugat acesta. Metanul capturat va fi folosit pentru a alimenta operațiunile miniere. Pe plan internațional, se pune un accent reînoirea metanului. Emisiile de dioxid de carbon sunt în mare parte responsabile pentru provocarea schimbărilor climatice, dar și CH4 este un mare vinovat.

Moleculă cu moleculă, efectul său de încălzire este mai mare decât CO2, dar este, de asemenea, de scurtă durată în atmosferă, ceea ce înseamnă că dacă sursele produse de om – de la combustibili fosili, agricultură și deșeurile din gropile de gunoi – pot fi reduse, beneficiile ar fi văzute relativ repede. Limitarea emisiilor de la ultra-emițători ar fi cheia în acest sens.

Guvernele care au participat la conferința internațională privind clima – COP26 de anul trecut au fost rugate să adopte Angajamentul Global al Metanului, care se angajează la un obiectiv colectiv de reducere a emisiilor globale de metan cu cel puțin 30% față de nivelurile din 2020, până în 2030.

Vă mai recomandăm și:

Metanul, cheia în detectarea vieții extraterestre pe alte planete

O instanță din New York a decis că elefantul Happy nu este persoană și rămâne la Zoo

Scurgeri masive de metan, observate din spațiu. De unde provine cea mai mare parte?

Cărbunele a atins un „punct culminant” și nu mai are sens din punct de vedere financiar

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase