Home » Știință » Un experiment de la bordul Stației Spațiale a arătat că bacteriile pot fi folosite pentru minerit

Un experiment de la bordul Stației Spațiale a arătat că bacteriile pot fi folosite pentru minerit

Resursele din spațiul cosmic ar putea reprezenta, în viitor, o alternativă viabilă la mineritul tradițional. Credit foto: Pixabay
Publicat: 13.11.2020

Resursele din spațiul cosmic ar putea reprezenta, în viitor, o alternativă viabilă la mineritul tradițional.

Experimentele de la bordul Stației Spațiale Internaționale au arătat că bacteriile pot îmbunătăți eficiența exploatării resurselor din spațiul cu peste 400%, oferind o modalitate mult mai ușoară de a accesa materiale precum magneziul, fierul și alte minerale pe care le folosim pe scară largă în electronică și aliaje, notează Science Alert.

Pe Pământ, bacteriile joacă un rol foarte important în extragerea mineralelor din sol. Acestea sunt implicate în degradarea naturală a rocilor, eliberând minerale păstrate în acestea.

Această capacitate bacteriană de a scoate metalele din mediul lor a fost valorificată pentru a ajuta la operațiunile miniere umane. Această practică este numită biominerit și are o serie de beneficii recunoscute. De exemplu, poate ajuta la reducerea dependenței de cianură pentru extragerea aurului. De asemenea, bacteriile pot ajuta la decontaminarea solurilor poluate.

Mineritul în spațiu

În mediile din afara Pământului, cum ar fi asteroizii, Luna și chiar planeta Marte, mineritul va fi un instrument valoros pe măsură ce înființăm avanposturi umane. Transportul materialului de pe Pământ este costisitor; chiar și cea mai puțin costisitoare opțiune, Falcon Heavy de la SpaceX, ridică costurile la aproximativ 1.500 dolari pe kilogramul de sarcină utilă. Astfel că oamenii de știință au luat în calcul fezabilitatea biomineritului în spațiu.

„Microorganismele sunt foarte versatile și pe măsură ce ne mutăm în spațiu, ele pot fi folosite pentru a realiza o diversitate de procese”, a explicat Rosa Santomartino, expertă în astrobiologie de la Universitatea din Edinburgh din Marea Britanie. „Exploatarea mineralelor este, probabil, unul dintre aceste procese”, adaugă aceasta.

Un studiu de lungă durată

Pe o perioadă de 10 ani, echipa a dezvoltat un dispozitiv mic, de dimensiunile unei cutii de chibrituri, numit reactor de biominare, care ar putea fi transportat și instalat cu ușurință pe Stația Spațială Internațională. Apoi, în iulie 2019, 18 dintre aceste dispozitive au fost expediate către ISS pentru experimente pe orbită joasă a Pământului.

Fiecare reactor conținea o soluție bacteriană în care a fost scufundată o mică bucată de bazalt, un tip de rocă vulcanică abundentă pe Lună. Pentru o perioadă de trei săptămâni, bazaltul din fiecare reactor a fost expus la soluția bacteriană pentru a determina dacă bacteriile ar putea îndeplini aceeași funcție de alterare a rocii într-un mediu cu gravitație redusă.

Diferitele experimente au demonstrat faptul că tipurile de bacterii folosite în aceste reactoare oferă rezultate satisfăcătoare și asta deoarece, cel mai probabil, aveau nutrienții necesari pentru a-și realiza procesele biologice.

„Experimentele noastre susțin fezabilitatea științifică și tehnică a biomineritului în Sistemul Solar”, a explicat astrobiologul Charles Cockell de la Universitatea din Edinburgh.

Citește și:

SUA încearcă să schimbe ”regulile jocului” în ceea ce privește mineritul pe Lună

Microbii ar putea fi folosiţi pentru a mina în spaţiu sau pe alte planete

SUA ”privatizează” spaţiul cosmic

Acordurile Artemis, care vizează inclusiv exploatarea Lunii, semnate de opt state. Rusia și China nu sunt printre ele

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase