Home » D:News » Cel mai mare pește de apă dulce din lume a fost descoperit în Mekong, spun oamenii de știință

Cel mai mare pește de apă dulce din lume a fost descoperit în Mekong, spun oamenii de știință

Cel mai mare pește de apă dulce din lume a fost descoperit în Mekong, spun oamenii de știință
Foto: Pixabay
Publicat: 23.06.2022

O pisică de mare de 300 kg capturată în râul Mekong din Cambodgia este cel mai mare pește de apă dulce documentat vreodată, spun oamenii de știință, relatează BBC.

Precedentul deținător al recordului era un somn de 293 kg, capturat în Thailanda în 2005. Nu există o evidență oficială sau o bază de date oficială a celor mai mari pești de apă dulce din lume. Mekongul este bogat în biodiversitate, dar pescuitul excesiv, barajele și poluarea îi amenință ecosistemul fragil.

Apa curge din platoul tibetan prin China, Myanmar, Thailanda, Laos, Cambodgia și Vietnam.

„În 20 de ani de cercetare a peștilor uriași din râurile și lacurile de pe șase continente, acesta este cel mai mare pește de apă dulce pe care l-am întâlnit sau care a fost documentat oriunde în lume”, a declarat Zeb Hogan, un biolog care conduce Wonders of the Mekong, un proiect de conservare finanțat de USAID.

Precedentul deținător al recordului, un somn de 293 kg din Thailanda

Proiectul de conservare colaborează cu Administrația Cambodgiană a Pescuitului pentru a crea o rețea de pescari care îi alertează pe cercetători dacă prind pești uriași sau pe cale de dispariție.

Un pescar local de pe insula Koh Preah i-a sunat pe cercetători pentru a le spune că a prins o pisică de mare „foarte mare” – aceasta s-a dovedit a avea 3,98 m lungime și 2,2 m lățime, scrie Mediafax.

După ce i s-a montat o etichetă acustică pentru a-i urmări mișcările viitoare, peștele a fost eliberat în râu.

În limba locală khmeră, peștele este numit „Boramy”, ceea ce înseamnă lună plină.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase