Home » D:News » Inflația din Marea Britanie a atins un record al ultimilor 40 de ani, cel mai ridicat nivel din G7

Inflația din Marea Britanie a atins un record al ultimilor 40 de ani, cel mai ridicat nivel din G7

Inflația din Marea Britanie a atins un record al ultimilor 40 de ani, cel mai ridicat nivel din G7
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.06.2022

Creșterea prețurilor la alimente a împins luna trecută inflația din Marea Britanie la un nivel record al ultimilor 40 de ani, de 9,1%, cea mai mare rată din Grupul celor șapte țări, subliniind gravitatea crizei legate de costul vieții, relatează Reuters.

Valoarea este în creștere de la 9,0% în aprilie. Înregistrările istorice ale Biroului Național de Statistică arată că inflația din luna mai a fost cea mai mare din martie 1982.

Lira sterlină, una dintre monedele cu cele mai slabe performanțe în raport cu dolarul american în acest an, a scăzut sub 1,22 dolari, cu 0,6%.

Unii investitori consideră că Marea Britanie riscă atât o inflație ridicată persistentă, cât și recesiunea, reflectând factura mare de energie importată și problemele continue legate de Brexit, care ar putea afecta și mai mult legăturile comerciale cu Uniunea Europeană.

Guvernul britanic face tot ce poate pentru a combate creșterea prețurilor

Rata globală a inflației din Marea Britanie în luna mai a fost mai mare decât în Statele Unite, Franța, Germania și Italia. Japonia și Canada trebuie să raporteze datele privind prețurile de consum pentru luna mai, dar este probabil ca niciuna dintre ele să nu se apropie.

Banca Angliei a declarat săptămâna trecută că este probabil ca inflația să rămână peste 9% în lunile următoare, înainte de a atinge un vârf de puțin peste 11% în octombrie, când facturile la energie pentru gospodării vor crește din nou, scrie Mediafax.

Guvernul britanic face tot ce poate pentru a combate creșterea prețurilor, a declarat ministrul de finanțe Rishi Sunak după publicarea datelor.

Prețurile pentru alimente și băuturi nealcoolice au crescut cu 8,7% în termeni anuali în luna mai – cel mai mare salt din martie 2009 și făcând din această categorie cel mai mare motor al inflației anuale.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase