Home » D:News » Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari clădiri din lume (DOCUMENTAR)

Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari clădiri din lume (DOCUMENTAR)

Publicat: 25.06.2022

Palatul Parlamentului sau Casa Poporului, cum era denumită în vremea regimului comunist, este una dintre cele mai grandioase clădiri din lume, având o suprafață de 330.000 de metri pătrați și mai mult de 3.000 de încăperi. Palatul este spectaculos atât din exterior, cât și din interior, fiind decorat cu piese de mobilier de lux, mozaicuri în culori deosebite, uși masive, sculpturi impunătoare, scări de marmură și candelabre și lămpi de cristal.

Palatul Parlamentului este a treia cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume, și cea mai grea clădire din lume. În 1989 costurile clădirii erau estimate la 1.75 miliarde dolari, iar în 2006 la 3 miliarde Euro.

După cutremurul din 4 martie 1977, Nicolae Ceaușescu a găsit pretextul pentru modificarea Capitalei conform realităților politice, anume faptul că România era un stat socialist, astfel se dorea o arhitectură de tip realist socialistă. S-a preluat o idee a regelui Carol al II-lea din 1935, în al cărei proiect era prevăzută construirea Camerei Deputaților pe Dealul Arsenalului.

Acest proiect fusese conceput de cei mai mari arhitecți ai vremii. În 1938 s-a anunțat începerea demolărilor în vederea deschiderii acestui ax. A venit al Doilea Război Mondial și lucrurile au rămas doar pe hârtie până în 1983, când a început construirea „Casei Poporului”, un monument monstruos, ceremonia oficială a așezării pietrei fundamentale având loc la data de 25 iunie 1984. Pentru a fi posibilă construirea palatului au fost demolate 40.000 de clădiri printre care biserici, instituţii ale statului şi case de valoare istorică semnificativă. Acest lucru a dus, de asemenea, la relocarea cu dificultate a aproximativ 57.000 de familii care locuiau în zonă.

Tot în cadrul aceluiași proiect de reconstruire a Bucureștiului, au fost cuprinse o serie de clădiri cum ar fi: Casa Republicii, Ministerul Apărării Naționale, Casa Radio, Hotelul Marriott – Casa de Oaspeți, Casa Academiei Române, Parcul Izvor și Bulevardul Unirii – Victoria Socialismului.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase