Home » Cultură » Casa Poporului, cea mai faimoasă creație a lui Nicolae Ceaușescu

Casa Poporului, cea mai faimoasă creație a lui Nicolae Ceaușescu

Casa Poporului, cea mai faimoasă creație a lui Nicolae Ceaușescu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.08.2021

Palatul Parlamentului (sau Casa Poporului) este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon, și cea mai faimoasă creație a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu. Începută în 1984 (și încă neterminată), clădirea are peste 3.000 de încăperi și acoperă o suprafață la sol de 66.000 metri pătrați.

Cunoscută înainte de Revoluția din 1989 drept Casa Poporului sau Casa Republicii, clădirea administrativă este cea mai scumpă și cea mai grea din lume.

Publicul poate vizita Casa Poporului doar prin tur ghidat. Mai multe tipuri de tururi sunt disponibile, inclusiv un tur standard care include principalele încăperi ale clădirii, dar și tururi complete care combină turul standard cu vizitarea subsolului. Turul standard durează în jur de 45 de minute, în timp ce vizitarea subsolului necesită 15 minute în plus. În ziua de astăzi, clădirea găzduiește Parlamentul României și birourile asociate, însă mare parte din clădire este nefolosită.

Casa Poporului, construită într-o perioadă cu mari restricții economice

Casa Poporului a fost construită într-o perioadă cu mari restricții economice în România. Nicolae Ceaușescu avea tendința de a concentra într-o singură clădire toate organele centrale ale statului, dar și de a construi o structură sigură în caz de seism sau atac nuclear.

Sursa foto: Shutterstock

Din punct de vedere arhitectural, Casa Poporului a fost comparată cu Palatul Buckingham din Londra și Palatul Versailles din Franța de către Anca Petrescu, arhitectul-șef care a coordonat construirea clădirii. Pe de altă parte, arhitecții vremii au comparat-o cu „micul Phenian”, având în vedere stilul eclectic și elementele contradictorii ale clădirii.

Casa Poporului a fost construită cu materiale aproape în totalitate românești, printre care marmură, ciment, nisip, bazalt, esențe de lemn, cristal, sticlă, 2.800 de candelabre, 220.000 metri pătrați de covoare și 3.500 metri pătrați de piele.

Ce a fost distrus pentru construirea Casei Poporului?

Mai bine de 100.000 de oameni au participat la eforturile de construire, dintre care 20.000 de muncitori lucrând în ture 24 de ore pe zi în perioadele de apogeu. Totodată, între anii 1984 și 1990, 12.000 de soldați au contribuit la lucrările de construire.

Pentru construirea Casei Poporului au fost distruse 20 de biserici, 8 au fost mutate, 10.000 de locuințe au fost demolate, iar peste 57.000 de familii au fost evacuate. Printre clădirile demolate s-au numărat Spitalul Brâncovenesc, Mănăstirea Văcărești, Arsenalul Armatei și Muzeul Militar Central.

La momentul Revoluției din 1989, Casa Poporului era terminate în proporție de 60%. Lucrările de construire au continuat între 1992 și 1996, însă într-un ritm mult mai lent.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Secretele din catacombele Casei Poporului: oraşul plutitor, linia de metrou şi militarul zidit

Cele mai emblematice monumente istorice din România

Istoria pe scurt a Palatului Parlamentului, la zece ani după includerea sa în Cartea Recordurilor. GALERIE FOTO

Cum au scăpat unele biserici de a fi dărâmate în Bucureştiul comunist

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase