O companie italiană lansează prima „baterie cu dioxid de carbon”. Care sunt beneficiile?

29 06. 2022, 08:00

O companie italiană a deschis prima sa fabrică uriașă de „baterii cu dioxid de carbon”, care pretinde că stochează cantități mari de energie regenerabilă și o livrează rapid în rețea ori de câte ori este nevoie.

Energy Dome afirmă că soluția lor pentru utilizarea dioxidului de carbon în loc de litiu va permite stocarea energiei la un cost mult mai mic decât omologii tradiționali, iar prima unitate la nivel de rețea este acum deschisă pentru a verifica afirmațiile lor.

Instalația va reprezenta un pas uriaș atât spre obiectivele de energie regenerabilă, cât și spre găsirea unei soluții pentru cantitățile mari de dioxid de carbon produse de procesele industriale zilnice, indică IFL Science.

Cum funcționează Energy Dome?

Deci, cum funcționează un Energy Dome? Dioxidul de carbon este gazos la temperatura și presiunea camerei, iar Energy Dome stochează acest gaz într-o vezică uriașă flexibilă, creând domul.

Pentru a încărca bateria, acest dioxid de carbon este extras din dom și forțat într-un compresor, unde plasează gazul sub presiuni de cinci ori mai mari decât atmosfera Pământului. În aceste condiții, dioxidul de carbon devine lichid, care mai apoi este stocat în rezervoare sub presiune pentru a fi folosit ulterior.

Când este nevoie de energie, dioxidul de carbon lichid este încălzit până când se evaporă înapoi într-o formă gazoasă, înainte de a fi forțat printr-o turbină. Energia este extrasă în rețea și vezica uriașă se umple, gata să fie încărcată din nou.

Acest sistem nu eliberează emisii nocive în atmosferă

Sistemul nu creează emisii în atmosferă, este relativ eficient din punct de vedere al costurilor și este foarte eficient datorită unui sistem care captează căldura produsă în timpul încărcării și o folosește pentru descărcare. Potrivit Energy Dome, acest lucru are ca rezultat o eficiență de aproximativ 75%, iar sistemul total este cu până la jumătate mai ieftin decât varianta cu litiu.

Deși Energy Dome poate să nu fie cea mai ieftină soluție de stocare a energiei, majoritatea celorlalte opțiuni au marele dezavantaj de a elibera energie lent, făcându-le adesea să reacționeze târziu la perioadele de creștere a cererii de energie. Soluția cu dioxid de carbon este capabilă să elibereze rapid energie în rețea. Primul Energy Dome a fost acum implementat în Sardinia, Italia, unde va fi supus testării finale înainte de a intra în faza lor de scalare comercială.

Alternativă mai ieftină

„Sunt mândru de echipa noastră dedicată și de rezultatele noastre. Acum putem oferi un răspuns la cea mai presantă problemă a vremurilor noastre: schimbările climatice”, a declarat fondatorul și CEO-ul Energy Dome, Claudio Spadacini, într-un comunicat de presă.

„Tehnologia noastră revoluționară, bateria cu dioxid de carbon este acum disponibilă comercial pentru a face ca energia regenerabilă să fie livrabilă la scară globală.” Energy Dome declară că au semnat acum un acord pentru a crea în următorii ani spații mari de depozitare în Italia, Germania, Orientul Mijlociu și Africa.

Vă mai recomandăm și:

Energie nucleară pe Lună. NASA anunță planurile pentru sistemul de alimentare cu energie al misiunilor Artemis

Cea mai mare instalație de energie solară din lume va înlocui 1,4 milioane de tone de cărbune

Un raport arată cât ar putea economisi România anual utilizând energie fotovoltaică

Marea Britanie produce mai multă energie eoliană decât poate gestiona