Home » D:News » Emisiile de dioxid de carbon revin la cote periculoase

Emisiile de dioxid de carbon revin la cote periculoase

Emisiile de dioxid de carbon revin la cote periculoase
Sursa foto: Alexander Tsang via Unsplash
Publicat: 01.09.2021

Restricţiile pandemice din 2020 au provocat cea mai mare scădere a poluării cu dioxid de carbon de la cel de-al Doilea Război Mondial până în prezent. Dar restricţiile s-au ridicat şi, odată cu creşterea activităţii economice, emisiile s-au reluat foarte repede până la sfârşitul anului.

În decembrie, emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial au fost cu 2% mai mari decât în aceeaşi lună din 2019, potrivit noilor date de la Agenţia Internaţională pentru Energie, relatează Bloomberg.

Emisiile de energie au scăzut cu aproximativ 2 miliarde de tone metrice, sau 5,8% în 2020, faţă de anul precedent. O astfel de scufundare „este fără precedent în istoria omenirii – în linii mari, aceasta este echivalentul eliminării tuturor emisiilor Uniunii Europene din totalul global”, au scris autorii, potrivit mediafax.

Unde au sc[zut cel mai mult emisiile de dioxid de carbon

Atât SUA, cât şi UE au înregistrat scăderea emisiilor de dioxid de carbon cu 10%, cele mai puternice reduceri concentrându-se în martie, aprilie şi mai. China a fost singura economie mare care a văzut creşterea emisiilor cu 0,8% anual. O mare parte din această creştere a venit spre sfârşitul anului. Emisiile Chinei au fost cu 7% mai mari în decembrie 2020 decât în decembrie 2019.

Categoria cu cea mai mare scădere a emisiilor de consum de energie a fost transportul, deoarece muncitorii au fost în carantină, iar afacerile au încetinit sau au încetat. Scăderea consumului de petrol a contribuit cu mai mult de jumătate din cifra totală, jumătate din aceasta provenind din traficul rutier şi alte 35% din avioanele de la sol.

Unele dintre marile avantaje se numără în rândul spaţiului regenerabil. Electricitatea generată din soare şi vânt a atins pentru prima dată un record de 20% din mixul de surse globale de energie, iar vehiculele electrice s-au vândut în număr record.

În timp ce lumea se luptă simultan să revină la normal şi să reducă permanent emisiile de dioxid de carbon, AIE (Agenţia Internaţională pentru Energie) este îngrijorată pentru o explozie post-pandemică de CO2. Viteza cu care cererea de energie a revenit odată cu ridicarea restricţiilor „subliniază riscul ca emisiile de CO2 să crească semnificativ în acest an”, a scris AIE, potrivit sursei citate.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase