Home » Natură » Evaporarea lacurilor se va modifica odată cu schimbările climatice

Evaporarea lacurilor se va modifica odată cu schimbările climatice

Publicat: 28.02.2022

Lacurile nu sunt importante doar pentru recreere, ci sunt și o sursă globală majoră de apă dulce. Pe măsură ce temperaturile medii globale cresc, se preconizează că rata de evaporare a lacurilor va crește de două ori mai mult decât cea a oceanelor.

Cu toate acestea, viitoarele creșteri ale ratei de evaporare a lacurilor variază substanțial de la o regiune la alta.

Cercetătorii de la Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) au descoperit că schimbările climatice vor provoca cele mai mari creșteri ale evaporării lacurilor în regiuni precum Mediterana, sud-estul Chinei și America tropicală, scrie Phys.org.

Aceste diferențe în modul în care schimbările climatice afectează viitoarea evaporare a lacurilor sunt legate de schimbările hidroclimatului local sau de câtă apă netă primește o regiune.

„Lacurile sunt o sursă importantă pe care oamenii se bazează”

Zonele cu hidroclimate uscate vor avea creșteri amplificate ale evaporării apei. Cu toate acestea, zonele cu hidroclimate care devin mai umede, inclusiv regiunile de deasupra Cercului Arctic și de peste Podișul Tibetan, vor avea creșteri diminuate.

Cercetătorii știu deja că schimbările din cadrul hidroclimatului influențează fluxul de apă din lacuri. Găsind o legătură între schimbările de hidroclimat și schimbările de evaporare a apei, cercetătorii PNNL vor putea prezice modificările regionale ale volumelor lacurilor care depind de afluxul și de evaporarea apei.

„Lacurile sunt o sursă importantă de apă dulce pe care oamenii se bazează pentru agricultură. Înțelegerea modului în care volumul lor se poate modifica la nivel local poate ajuta la gestionarea resurselor de apă, în special în zonele deja preocupate de deficitul de apă”, a spus Ruby Leung.

Legătura dintre marile hidroclimate și rata de evaporare a lacurilor

Majoritatea lucrărilor anterioare s-au concentrat pe creșterea evaporării lacurilor la scară globală, fără a explora diferențele care apar la scară regională. Echipa a dezvăluit rolul cheie pe care îl au schimbările hidroclimatice în creșterea evaporării regionale a lacurilor.

Oamenii de știință au descoperit că modelele spațiale ale schimbării hidroclimei și creșterea evaporării apelor sunt strâns corelate. În special, creșterea evaporării lacurilor este cea mai substanțială în regiunile cu hidroclimat uscat, dar amortizată în regiunile cu hidroclime viitoare mai umede.

„Având în vedere corelația spațială din simulările climatice, am bănuit că schimbarea hidroclimatului ar afecta schimbarea evaporării lacului. Am realizat modele și ecuații teoretice de evaporare pentru a-mi da seama dacă acest lucru este adevărat”, a spus cercetătorul PNNL Wenyu Zhou.

evaporare a lacurilor
Foto: Pexels

Legăturile matematice dintre evaporare și hidroclimat existau în ecuațiile prezente, doar că nu erau la vedere.

„Wenyu a făcut pasul important de reformulare a ecuației convenționale de evaporare. Acum putem lega evaporarea lacurilor direct de hidroclimatul regional”, a spus Leung.

Aplicarea ecuației reformulate la proiecțiile modelului a scos la iveală faptul că un hidroclimat uscat crește evaporarea apei și o face în două moduri.

În primul rând, modifică umiditatea, provocând o evaporare crescută. În al doilea rând, reduce acoperirea norilor din atmosferă, crescând cantitatea de lumină solară care ajunge pe suprafața lacului.

Schimbarea hidroclimatului modifică volumul lacului

Legătura clară dintre hidroclimatul regional și evaporarea lacurilor are implicații importante pentru modelarea modificării volumului acestora. Un hidroclimat de uscare sporește evaporarea apei și reduce debitul de apă din lacuri, ambele contribuind la reducerea volumelor lacurilor. Această legătură le oferă cercetătorilor mai multă încredere în înțelegerea schimbărilor din trecut și în proiectarea schimbărilor viitoare ale volumelor lacurilor.

Zonele cu hidroclime mai uscate și scăderi mai mari ale volumului apei se pot confrunta cu un deficit suplimentar de apă. Asta este deja o realitate în unele zone. Uscarea lacului Poopó din Bolivia, care a fost legată de activitatea umană și de schimbările climatice, este un exemplu clar de schimbare extremă a volumului unui lac.

„Înțelegerea faptului că hidroclimatul local afectează atât evaporarea, cât și fluxul de apă din lacuri este un pas important către estimarea modificării volumului acestora. Majoritatea modelelor de lac utilizate în modelele climatice încă nu iau în considerare volumul lacului”, a spus Leung.

Legătura recent identificată dintre schimbarea hidroclimatică și creșterea ratei de evaporare a lacurilor îi permite echipei să prezică din punct de vedere calitativ schimbările viitoare ale volumului apei.

Însă cercetătorii au acum o altă sarcină dificilă: cuantificarea cantității de apă ce va rămâne în viitoarele lacuri. Acest lucru ar putea ajuta administratorii resurselor de apă să protejeze mai eficient rezervele de apă aflate în scădere.

Studiul a fost publicat în Communications Earth & Environment.

Vă recomandăm să citiți și:

Aisbergul A68, cândva cel mai mare din lume, a deversat peste 1,5 miliarde de tone de apă pe zi

Salvarea diavolilor tasmanieni a însemnat dispariția a circa 6.000 de pinguini

Forme misterioase de viață, descoperite în unul dintre cele mai ostile locuri de pe Pământ

Veninul unei meduze gigant este atât de complex încât cercetătorii nu știu ce îl face periculos

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase