Home » D:News » Contact restabilit între NASA și CAPSTONE, satelitul lansat recent spre Lună

Contact restabilit între NASA și CAPSTONE, satelitul lansat recent spre Lună

Publicat: 08.07.2022

NASA a restabilit contactul cu satelitul lansat recent spre Lună CAPSTONE, punând capăt unei scurte, dar înfricoșătoare perioade de tăcere.

Echipa misiunii a început imediat să remedieze problema, iar eforturile lor au fost deja răsplătite.

„Am restabilit comunicațiile cu CAPSTONE. Nava spațială este fericită și sănătoasă. Urmează mai multe detalii”, a declarat  compania Advanced Space, din Colorado, care administrează misiunea pentru NASA.

Parcursul avut de satelitul lansat recent spre Lună

CAPSTONE a fost lansat pe 28 iunie, apoi și-a petrecut o săptămână deplasându-se într-o spirală ce îl îndepărta de Pământ folosind ocazional motorul Photon. Folosirea finală a motorului Photon, pe 4 iulie, a oferit un impuls suficient pentru a trimite CAPSTONE în drum spre Lună, iar cubesatul s-a separat de nava spațială la scurt timp după aceea, scrie Space.com.

CAPSTONE a marcat apoi alte câteva etape mari în succesiune rapidă; Naveta de mărimea unui cuptor cu microunde și-a deschis panourile solare așa cum era planificat și a început să își pregătească sistemul de propulsie de la bord pentru prima sa folosire, au declarat oficialii NASA pe 5 iulie.

CAPSTONE a luat contact cu echipa misiunii de două ori prin intermediul Deep Space Network a NASA la scurt timp după separare, dar apoi a „tăcut”, din motive care rămân misterioase.

Pierderea contactului a forțat echipa CAPSTONE să întârzie prima folosire a motorului pentru corectarea traiectoriei cubesatului. Dar asta nu ar trebui să fie o problemă; nava spațială are suficient combustibil pentru a face față unei întârzieri de „câteva zile” în această folosire inițială, au spus oficialii NASA.

Ce urmează pentru satelit?

CAPSTONE (prescurtarea de la „Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment”) va avea nevoie de ceva timp pentru a ajunge la destinație.

Deoarece a fost lansat la bordul rachetei Electron, de 19 metri înălțime (o rachetă concepută pentru a duce mici sateliți pe orbita Pământului), cubesatul va avea o rută lungă către Lună, în buclă și foarte eficientă din punct de vedere al combustibilului.

Dacă totul decurge conform planului, CAPSTONE va ajunge pe orbita planificată în data de 13 noiembrie.

Vă recomandăm să citiți și:

Poliția din China supraveghează cetățenii cu ajutorul camerelor care prezic comportamentul antisocial

Incendiu de vegetație la Machu Picchu. Pompierii peruani încearcă să țină flăcările sub control

Peste 400 de hectare de luncă au fost reconectate cu Dunărea. O mică „deltă”, la Gârla Mare, în Mehedinți, își așteaptă vizitatorii

Scoția vrea să organizeze un nou vot pentru independență

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase