Home » D:News » Italia, lovită puternic de pandemie. 5,5 milioane de oameni trăiesc în sărăcie absolută

Italia, lovită puternic de pandemie. 5,5 milioane de oameni trăiesc în sărăcie absolută

Italia, lovită puternic de pandemie. 5,5 milioane de oameni trăiesc în sărăcie absolută
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 12.07.2022

Italia a pierdut mai multe locuri de muncă decât partenerii din UE în timpul crizei COVID-19. Numărul celor care trăiesc în sărăcie absolută s-a triplat, iar nașterile au scăzut cu un record de aproape 12%.

Piața muncii din Italia a fost afectată mai puternic decât cele ale majorității statelor din Uniunea Europeană în timpul crizei COVID-19 din 2020 și 2021, crescând decalajul de ocupare a forței de muncă în comparație cu media UE, a declarat vineri biroul național de statistică ISTAT, citat de Reuters.

În 2020, anul în care a lovit pandemia, Italia a pierdut aproximativ 724.000 de locuri de muncă, marea majoritate în rândul sezonierilor și al lucrătorilor independenți, doar 90.000 fiind pierdute în rândul persoanelor cu contracte permanente, a precizat ISTAT.

Acest lucru a marcat o scădere a ocupării forței de muncă de aproximativ 3%, aproximativ în linie cu Spania și Irlanda. Singurele țări din UE care au înregistrat o scădere mai mare au fost Grecia (-5,1%) și Bulgaria (-3,6%).

Ocuparea forței de muncă în Italia a crescut cu doar 0,6%

Atunci când economiile UE și-au revenit în 2021, ocuparea forței de muncă în Italia a crescut cu doar 0,6%, o treime din creșterea înregistrată în întreaga UE.

Rata de ocupare a forței de muncă din Italia la sfârșitul anului 2021 se situa la 58,2%, cu 10,2 puncte sub media UE, diferența crescând de la 9,1 puncte în 2019.

Până în luna mai, rata a urcat la 59,8%, potrivit ISTAT, iar numărul persoanelor care lucrează era aproape la fel de mare ca înainte de pandemie.

Criza demografică de lungă durată din Italia s-a agravat și ea în timpul pandemiei COVID-19 și, spre deosebire de Franța și Germania, nu dă semne de îmbunătățire, a precizat ISTAT.

5,5 milioane de oameni trăiesc în „sărăcie absolută”

Datele preliminare pentru luna martie au arătat că nașterile au scăzut cu un record de 11,9% față de aceeași perioadă a anului 2021, potrivit raportului.

Produsul intern brut italian a revenit aproximativ la nivelul de dinaintea pandemiei la sfârșitul primului trimestru al acestui an, după o scădere de 9,0% în 2020 și o revenire de 6,6% anul trecut.

În ciuda revenirii de anul trecut, numărul persoanelor care trăiesc în ceea ce ISTAT numește „sărăcie absolută”, adică nu își pot permite bunuri și servicii esențiale, s-a ridicat la 5,5 milioane, triplându-se din 2005.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase