Home » Știință » Alimentația sănătoasă a devenit mai scumpă în timpul pandemiei, arată un studiu global

Alimentația sănătoasă a devenit mai scumpă în timpul pandemiei, arată un studiu global

Publicat: 15.06.2022

Cei mai mulți americani au simțit efectele crizelor globale în prețul mâncării: alimentația sănătoasă a ajuns să fie mai scumpă în timpul pandemiei.

Cercetări recente, publicate în revista Nature Food, au descoperit că acesta este un fenomen ce se petrece la nivel mondial.

Ca parte a unui proiect numit Food Prices for Nutrition, profesorul William Masters, de la Friedman School of Nutrition Science and Policy, de la Universitatea Tufts, și un grup de studenți absolvenți au adunat date despre prețurile din întreaga lume ale diverselor grupe de alimente și au descoperit că prețurile alimentelor au crescut pe tot globul în tandem cu numărul de cazuri de COVID-19.

„Am folosit tehnici big-data pentru a analiza prețurile avute de diverse produse alimentare din fiecare grup de alimente necesare într-o dietă echilibrată din cât mai multe țări posibil pentru a înțelege schimbările care ar putea fi cauzate de răspândirea COVID-19 și a altor factori în accesul la o dietă sănătoasă”, a spus Masters, citat de Eurek Alert.

Alimentația sănătoasă, mai scumpă la nivel global

Pentru a măsura legăturile dintre prețurile la alimente și răspândirea COVID-19, Masters și echipa sa au comparat prețurile a opt grupe de alimente din 180 de țări, între ianuarie 2019 și iunie 2021, asigurându-se că fac distincția între valorile publicate în mass-media ale mărfurilor agricole și prețurile pe care le plătesc consumatorii.

„Prețurile în vrac, cum ar fi 10.000 de lire pentru grâul de pe o barcă, nu sunt ceea ce plătesc oamenii atunci când cumpără un kilogram de făină sau o pâine de la magazinul lor local”, a spus Masters.

Ei au aflat că în timpul valurilor succesive de COVID-19 ale fiecărei țări, indicii naționali ai prețurilor de consum care urmăresc prețurile medii ale tuturor alimentelor au crescut semnificativ peste nivelurile pre-pandemie. Prețurile medii pentru alimentația sănătoasă (fructe, legume, nuci, semințe, leguminoase, lactate, ouă și carne) au crescut proporțional cu cazurile de COVID-19 și decesele.

Prețurile au crescut proporțional cu cazurile de COVID-19

Țările cu mai multe cazuri și decese, precum SUA, au înregistrat unele dintre cele mai mari creșteri ale prețurilor alimentelor, în timp ce țările care au raportat numere mai scăzute de COVID-19 (cum ar fi Franța, Australia și Japonia) au înregistrat schimbări mai puțin semnificative.

„În locuri precum SUA, pandemia nu a fost devastatoare doar pentru oamenii care și-au pierdut membri ai familiei, ci a fost și foarte costisitoare pentru toți ceilalți. În contrast, țările care au avut noroc sau au avut răspunsuri mai bune în domeniul sănătății publice au avut mai puține boli în rândul lucrătorilor, ceea ce credem că a ajutat la menținerea costurilor alimentare la un nivel scăzut”, a spus Masters.

Sincronizarea modificărilor prețurilor alimentelor în fiecare țară sugerează că costurile au fost afectate de lipsa forței de muncă din cauza bolilor, în special pentru alimentele a căror producție și distribuție necesită contact față în față în interior, cum ar fi serele și instalațiile de procesare a alimentelor.

„În SUA, cele mai mari focare în rândul lucrătorilor din sistemul alimentar au fost în sectorul de ambalare a cărnii. Virusul s-a răspândit mai repede, deoarece fabricile au rămas deschise în apogeul pandemiei, având sute de muncitori într-o singură clădire, adesea stând umăr la umăr de-a lungul liniei de producție”, a spus Masters.

Alimentația sănătoasă devine mai dificilă pentru familiile cu venituri mici

Prețurile mai mari la alimente sunt dăunătoare în special pentru familiile cu venituri mai mici, deoarece alimentele reprezintă o parte mai mare din cheltuielile lor totale, în unele cazuri ajungând la 60-80%, a spus Masters. „Când prețurile la alimente cresc, calitatea dietei este degradată, iar cheltuielile gospodăriei pentru educație, sănătate și așa mai departe sunt restrânse pentru a satisface nevoile imediate de calorii”, explică el.

Sănătatea mamelor și copiilor este deosebit de vulnerabilă cu consecințe pe termen lung. „Când ne uităm la rezultate, copiii care sunt sugari în perioadele de penurie sunt afectați pentru totdeauna. Părinții vor să-și hrănească copiii bine, dar creșterile prețurilor la alimente, precum cele cauzate de COVID-19 sau de invadarea Ucrainei de către Rusia, ar putea face acest lucru imposibil”, a mai spus Masters.

Programele de siguranță alimentară sunt vitale

Profesorul a spus că țările trebuie să continue eforturile pentru a limita COVID-19 și variantele acestuia pentru a menține aprovizionarea cu alimente. „Când țările nu reușesc să controleze bolile, alimentația sănătoasă și alte lucruri devin mai greu de obținut. Sănătatea publică este o investiție în economie”, a spus el.

Masters a cerut, de asemenea, sprijin pentru Programul Alimentar Mondial și alte rețele de siguranță din întreaga lume. El a subliniat că, în ciuda prețurilor mai mari la alimente, ratele insecurității alimentare nu au crescut în timpul pandemiei în SUA, datorită rețelelor federale de siguranță, cum ar fi SNAP, care oferă asistență alimentară familiilor cu venituri mici.

Acest tip de protecție pentru gospodăriile vulnerabile în timpul crizelor este deosebit de critică în țările ale căror niveluri de venit sunt în medie mai scăzute, a spus el. „Familiile au adesea nevoie de ajutor extern pentru a trece de criză și pentru a-și reveni rapid, pentru a reveni pe calea creșterii durabile”, a încheiat Masters.

Vă recomandăm să citiți și:

China poate produce porci clonați folosind exclusiv roboți. Cum este posibil?

Un medicament pentru diabet a cauzat o scădere în greutate record în studiile clinice

Toți pacienții dintr-un studiu au intrat în remisiune după ce au primit un tratament experimental împotriva cancerului

O etichetă QR comestibilă ar putea ajuta la identificarea whisky-ului contrafăcut

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase