Home » D:News » Ucraina va lua în considerare legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Ucraina va lua în considerare legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex

Ucraina va lua în considerare legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 14.07.2022

O petiție din Ucraina care solicită legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex a strâns suficiente semnături pentru ca președintele să ia în considerare propunerea.

Petiția are peste 27.900 de semnături, ceea ce înseamnă că președintele Volodimir Zelenski are acum 10 zile pentru a răspunde. Homosexualitatea nu este ilegală în Ucraina, dar căsătoriile și parteneriatele civile între persoane de același sex nu sunt recunoscute.

Acest lucru a cauzat probleme deosebite pentru persoanele LGBTQ+ care s-au înrolat în armată după invazia Rusiei, potrivit BBC.

„Sperăm că mariajul între persoane de același sex va fi legalizat”

De exemplu, în conformitate cu legislația ucraineană, dacă o persoană care are o relație între persoane de același sex moare, partenerul său nu poate să îi ridice corpul sau să îl îngroape.

Petiția online se intitulează: „În acest moment, fiecare zi poate fi ultima”. Lansată la începutul lunii iunie, aceasta are acum peste 28.000 de semnături, suficient pentru a declanșa automat luarea în considerare a președintelui înainte de a fi propusă parlamentului.

O organizație LGBTQ+ a descris petiția ca fiind un „moment important” pentru membrii comunității.

„Este important ca persoanele LGBTQ+ să aibă dreptul de a-și vedea partenerul și de a-și lua corpul de la morgă, precum și de a cere despăgubiri, dacă este necesar. Toate cuplurile căsătorite au aceste drepturi. Sperăm cu adevărat că mariajul între persoane de același sex va fi legalizat, astfel încât oamenii să poată avea grijă unul de celălalt”, a declarat pentru BBC Oksana Solonska, manager de comunicare media la Kyiv Pride.

Primul marș oficial al Pride din Ucraina a fost anulat

Deși au fost depuse unele eforturi pentru a proteja persoanele LGBTQ+ din Ucraina, comunitatea s-a confruntat cu homofobia, intoleranța și violența. Primul marș oficial al Pride din Ucraina a fost anulat după ce o adunare de „skinheads” a amenințat participanții.

Iar în 2018, activiștii au fost atacați în timpul unui miting din Kiev de militanți de extremă dreapta. În ciuda riscurilor, parada Pride a crescut în popularitate, iar anul trecut peste 7.000 de persoane au luat parte la un marș în capitală.

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev în luna mai, în ultimii șase ani, numărul persoanelor care au o „părere negativă” despre comunitatea LGBTQ+ a scăzut de la 60,4% la 38,2%.

Aproximativ 12% dintre oameni au o atitudine pozitivă – în creștere de la 3%, iar aproximativ 44% au declarat că sunt indiferenți.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase