Home » D:News » Palatul Kiseleff și copilăria Regelui Mihai (DOCUMENTAR)

Palatul Kiseleff și copilăria Regelui Mihai (DOCUMENTAR)

Publicat: 13.07.2022

Palatul Kiseleff este situat pe Șoseaua Kiseleff din București, vis-a-vis de Ambasada Rusiei. Palatul a fost casa în care regele Mihai și-a petrecut, deopotrivă cu Palatul Elisabeta, anii copilăriei. Este înconjurat de o istorie aparte, care continuă de mai bine de 100 de ani. Cu toate acestea, însă, Palatul Kiseleff a devenit cu timpul sediu pentru multe companii.

Palatul Kiseleff, numit și Vila de la Șosea, a fost cumpărat în anul 1909 de regele Carol I și a fost modificat în stil neoromânesc de arhitectul Grigore Cerchez. Sub acest acoperiș au locuit: Carol al II-lea, soția sa, Elena, regele Mihai și, pentru scurt timp, prințesa Elisabeta.

Palatul a fost inițial o casă boierească, care a aparținut familiei Candiano-Popescu, fondator al mișcării antidinastice cunoscută sub numele de Republica de la Ploiești. Acesta a vândut casa în anul 1907 boierului Constantin Iarca, fostul primar al Buzăului.

Doi ani mai târziu, vila a fost cumpărată de Casa Regală. Arhitectul Grigore Cerchez a adus modificări la această construcție în stil neoromânesc, cu un foișor specific pentru arhitectura mioritică. Tot acest arhitect a fost și cel care s-a implicat în transformarea Palatului Cotroceni.

Conform Radio România, în extrasele existente din Arhivele Naționale Istorice și Centrale există o serie de date legate de funcționarea Palatului în acele timpuri. În pivnița vilei se afla o cramă, iar în perioada 1 ianuarie și 31 mai 1930 s-a încasat o sumă de peste 123.000 de lei în urma comerțului.

Mai mult, în proprietate erau scoase la licitație un camion și un microbuz, în timp ce garajul avea o serie de mașini de lux.

Palatul era bine administrat, astfel că în componența personalului se aflau un guvernator, un institutor, un profesor de gimnastică, trei doamne de onoare, un general-șef al Casei Militare și un șef al cancelariei. Pe lângă acesta, în palat lucrau cinci șoferi, un șef al parcului palatului, dar și un administrator, un grădinar și un croitor al Casei Regale.

La 8 iunie 1930 a avut loc întâlnirea Regelui Mihai cu tatăl său, Carol, care abia se întorsese din exil, pentru a-i atribui tronul. În 1940, după abdicarea Regelui Carol al II-lea și revenirea în țară a reginei-mamă Elena, prim-ministrul, generalul Ion Antonescu i-a propus reginei să locuiască la Palatul Kiseleff.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase