Home » Istorie » Palatul din Palenque a fost inițial vopsit în roșu. Ce simbolizau pigmenții pentru vechii mayași?

Palatul din Palenque a fost inițial vopsit în roșu. Ce simbolizau pigmenții pentru vechii mayași?

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 10.07.2022

Palenque, cunoscut în limba Itza și sub numele de Lakamha (care înseamnă „Apa Mare sau Apele Mari”), a fost un oraș-stat mayaș din sudul Mexicului.

Palenque este un oraș de dimensiuni medii, mai mic decât Tikal, Chichén Itzá sau Copán, dar conține unele dintre cele mai frumoase arhitecturi și sculpturi din lumea maya.

Palatul din Palenque este cel mai mare complex din cadrul ruinelor, despre care arheologii cred că a servit drept centru ceremonial și administrativ.

Interiorul complexului este un labirint format din 12 camere sau „case”, două curți și turnul, o structură pătrată cu patru nivele cunoscută astăzi sub numele de „Turnul de observație”.

Palenque conține unele dintre cele mai frumoase arhitecturi și sculpturi ale mayașilor

În cadrul unui proiect de conservare a caselor desemnate ca fiind B, C, D și E, restauratorii au reconstruit părți de structuri din resturile arheologice ale acoperișurilor și fundațiilor acestora, scrie Heritage Daily.

În cadrul casei D, echipa a identificat policromia roșie, sugerând că acoperișul a fost inițial pictat în roșu. Pigmentul roșu a fost produs dintr-un amestec de oxizi de fier și alte minerale, conservat în straturi de pastă făcută din var și nisip.

Pigmenții dețineau o importantă valoare simbolică și o semnificație ceremonială pentru vechii mayași, ceea ce i-a determinat pe cercetători să regândească rolul pe care acoperișul structurilor de la Palenque îl juca pentru locuitori.

De asemenea, arheologii au descoperit și sute de rămășițe de animale plasate ca depozite rituale de la mesele antice ținute în orașul mayaș.

Pigmenții și semnificația lor ceremonială pentru vechii mayași

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii din cadrul Proiectului Arheologic Palenque al Institutului Național de Antropologie și Istorie (INAH), unde echipa a găsit rămășițe de animale, cărbune, mărgele mici făcute din scoici și o piatră verde, depozitate ritualic în El Palacio.

Contextul depozitelor corespunde cu organizarea de banchete, după care atât mâncarea, cât și obiectele folosite erau plasate în cavități și arse. O astfel de activitate se făcea pentru a începe în mod ceremonios construcția unor proiecte majore sau pentru evenimente rituale.

Depozitele indică faptul că locuitorii din Palenque au exploatat în principal resursele speciilor de apă dulce din apropiere, cum ar fi pârâurile, mlaștinile, lagunele și râurile, cum ar fi pârâul Michol și laguna Catazajá sau râul Usumacinta, acesta din urmă în Jonuta, Tabasco.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O sculptură veche a zeului mayaș al porumbului a fost dezgropată în Mexic

Balankanche, peștera sacră a mayașilor sau poarta către un tărâm al zeilor

Mayașii își împodobeau dinții cu nestemate, iar practica antică avea o semnificație aparte

Sute de rămășițe de animale, găsite în depozitele rituale de la ospețele antice ale mayașilor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase