Home » D:News » Șeful ONU avertizează: „Avem de ales. Acțiune colectivă sau sinucidere colectivă”

Șeful ONU avertizează: „Avem de ales. Acțiune colectivă sau sinucidere colectivă”

Șeful ONU avertizează: „Avem de ales. Acțiune colectivă sau sinucidere colectivă”
Fum gros de la incendii de vegetație în Gironde, Franța. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20.07.2022

Ultimele săptămâni au fost cu adevărat terifiante pentru milioane de oameni din lume. Valurile de căldură globale (cel mai probabil un rezultat al schimbărilor climatice generate de omenire) au cauzat numeroase incendii de vegetație și secetă severă în multe zone, în timp ce furtunile de vară extreme amenință cu inundații grave în alte regiuni.

Secretarul general al ONU nu a rămas indiferent la situația cu adevărat disperată. Astfel, în cadrul unui mesaj difuzat miniștrilor din 40 de țări, liderul Națiunilor Unite a transmis un mesaj clar. Națiunile trebuie să acționeze imediat.

„Avem de ales. Acțiune colectivă sau sinucidere colectivă. Depinde de noi”, a spus António Guterres.

„Jumătate din omenire se află în pericol”

Șeful ONU a făcut afirmațiile în timpul conferinței Petersburg Climate Dialogues de la Berlin, care s-a concentrat anul acesta pe vremea extremă, combustibilii fosili și prețurile alimentelor, precum și consecințele schimbărilor climatice, consecințe care, potrivit lui Guterres, vor afecta fiecare țară din lume.

„Jumătate din omenire se află în pericol, din cauza inundațiilor, secetei, furtunilor și incendiilor de vegetație extreme. Nicio națiune nu este imună. Și tot continuăm să ne hrănim dependența de combustibili fosili”, a continuat Guterres.

Fluviul Pad din Italia trece prin scăderi dramatice ale nivelului apei. Sursa foto: Profimedia

António Guterres a transmis clar faptul că toată lumea este în pericol, însă a avut grijă să sublinieze și faptul că țările subdezvoltate (care nu sunt la fel de responsabile pentru criza climatică cum sunt țările dezvoltate) vor fi afectate probabil cel mai puternic pe termen scurt.

„Această nedreptate nu poate continua”

„Oamenii din Africa, Asia Centrală și de Sud și America de Sud sunt de 15 ori mai predispuși să moară din cauza evenimentelor meteorologice extreme. Această nedreptate nu poate continua”, a spus Guterres.

Conferința de la Berlin este una dintre ultimele șanse pentru națiuni să ajungă la acorduri înainte de summitul pentru climă Cop27, programat pentru luna noiembrie în Egipt. Să sperăm că afirmațiile lui Guterres au avut efectul dorit, însă până la urma urmei totul depinde de fiecare țară în parte, mai ales de cele responsabile pentru schimbările climatice, adică marii poluatori ai lumii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ce se va întâmpla cu omenirea dacă polii magnetici ai Pământului se vor inversa?

Reducerea poluării aerului ne-ar putea ajuta să hrănim mai ușor omenirea

Cercetătorii susțin că omenirea va transforma Pământul într-o „lume haotică“

„Ne aflăm la răscruce de drumuri”. Omenirea mai are o singură șansă pentru a-și asigura propriul viitor

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase