Home » D:News » Japonia a aprobat deversarea apei de la centrala nucleară Fukushima în ocean

Japonia a aprobat deversarea apei de la centrala nucleară Fukushima în ocean

Japonia a aprobat deversarea apei de la centrala nucleară Fukushima în ocean
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.07.2022

Autoritățile japoneze de reglementare în domeniul nuclear au aprobat un plan de eliberare în ocean a apei de la centrala Fukushima, a anunțat guvernul, potrivit Reuters.

Apa, folosită pentru răcirea reactoarelor în urma dezastrului nuclear din 2011, este depozitată în rezervoare uriașe de la centrala Fukushima și a ajuns la peste 1,3 milioane de tone până în iulie.

Autoritățile de reglementare au considerat că este sigur să elibereze apa, care conține încă urme de tritiu, a precizat ministerul de Externe într-un comunicat.

Pescarii din regiune se tem de impactul apei contaminate

Operatorul centralei se va confrunta cu inspecții suplimentare din partea autorităților de reglementare, au stabilit guvernanții.

Compania intenționează să filtreze apa contaminată pentru a elimina izotopii nocivi, în afară de tritiu, care este greu de exclus. Apoi va fi diluată și eliberată pentru a elibera spațiul centralei și a permite continuarea dezafectării.

Planul a întâmpinat o rezistență puternică din partea sindicatelor de pescari din regiune, care se tem de impactul apei contaminate asupra mijloacelor lor de trai. Vecinii China, Coreea de Sud și Taiwan și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase