Home » D:News » Cât de mult a scăzut volumul de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare?

Cât de mult a scăzut volumul de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare?

Cât de mult a scăzut volumul de apă din principalele 40 de lacuri de acumulare?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.07.2022

Volumul de apă aflat în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut recent, față de cel înregistrat pe 5 iulie, de la 3,45 miliarde de metri cubi la 3,32 miliarde de metri cubi, anunță Administrația Națională Apele României.

Coeficientul de umplere a scăzut la 76,56% de la 82%, rezerva de nivel la Cernavodă este 98 cm de la 1,02 cm (peste nivelul de atenționare), iar debitul Dunării la intrarea în țară este de 2100 mc/s în scădere față de 3000 mc/s.

Prognoza pentru Dunăre emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor anunță un debit al Dunării la Baziaș de 1.850 mc/s în data de 28 iulie. Cel mai mic debit al Dunării s-a înregistrat în 1992 când a fost de 1.580 cm/s.

Zonele cele mai expuse fenomenului de secetă

Rezerva de apă este disponibilă pentru toți beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.

Restricțiile în alimentarea cu apă (centralizat sau din foraje) sunt impuse de operatorii de apă pentru fiecare caz în parte pentru a avea timp să își umple rezervoarele de înmagazinare a apei, precizează administrația.

Pentru zonele cele mai expuse fenomenului de secetă (în special în localitățile mici și mediul rural din zona Moldovei), populația este ajutată de autoritățile locale și Inspectoratele Județene de Situații de Urgență care asigură necesarul de apă pentru oameni și animale.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase