Home » Natură » Test de cultură generală. În ce direcție curge Dunărea?

Test de cultură generală. În ce direcție curge Dunărea?

Test de cultură generală. În ce direcție curge Dunărea?
Dunărea în Dobrogea, România. Foto: Shutterstock
Publicat: 29.06.2022

Trecând prin 10 țări și având un bazin de colectare de aproximativ 817.000 km², Dunărea este fluviul care trece prin cele mai multe țări din lume. Dar tu știi în ce direcție curge Dunărea?

Pe lângă cei 83 de milioane de oameni care trăiesc în bazinul fluviului, Dunărea susține habitate unice și specii de floră și faună importante la nivel global, printre care pelicanul alb și sturionul Beluga.

Și totuși, în ce direcție curge Dunărea?

În ce direcție curge Dunărea, având în vedere că izvorăște din Germania și se varsă în Marea Neagră?

Curgând de-a lungul a 2.857 de kilometri, din Pădurea Neagră, Germania, până în Delta Dunării, din România și Ucraina, și apoi în Marea Neagră, Dunărea este singurul fluviu major din Europa care curge de la vest la est, din Europa Centrală spre Est.

Comisia Europeană recunoaște acum Dunărea drept „cel mai important corp de apă non-oceanic din Europa” și o „viitoare axă centrală pentru Uniunea Europeană”. Principalii afluenți ai Dunării includ râurile Tisa, Drava, Sava, Inn și Prut.

Dunărea plină de viață

Bazinul Dunării găzduiește un sistem divers de habitate naturale. Printre acestea se numără Pădurea Neagră, din Germania, Alpii și Munții Carpați, câmpiile pusztei maghiare, insulele Bulgariei și stufurile și mlaștinile uriașe din Delta Dunării.

Aceste habitate găzduiesc o diversitate bogată și unică de specii. Bazinul Dunării are peste 100 de specii diferite de pești, printre care 5 specii de sturioni, și găzduiește păsări rare precum pelicanul, codalbul și barza neagră.

În timp ce tronsoane mari ale Dunării Superioare din Austria și Germania au fost sistematizate, zonele în care s-a intervenit mai puțin ale Dunării de mijloc și inferioare și ale Deltei Dunării prezintă o diversitate biologică foarte bogată și unică, care s-a pierdut în majoritatea celorlalte sisteme fluviale europene.

Una dintre cele mai valoroase regiuni din lume

Luncile Dunării de Mijloc și de Jos sunt peisaje remarcabile care oferă multiple servicii ecosistemice, precum conservarea biodiversității, purificarea apei, reducerea poluării, protecția împotriva inundațiilor și sprijinirea activităților socio-economice precum pescuitul și turismul, scrie WWF.

Dunărea, în special Dunărea de Jos și Delta Dunării, sunt incluse în lista WWF „Global 200” de ecoregiuni, cele mai valoroase 200 de regiuni ecologice din lume, cu „niveluri excepționale de biodiversitate, cum ar fi bogăția mare de specii sau endemismul, sau cele cu fenomene ecologice sau evolutive neobișnuite”.

Vă recomandăm să citiți și:

Milioanele de epave din oceanele lumii schimbă viața din adâncul apelor

Forme de viață, ascunse sub vastul platou de gheață din Antarctica. Peste ce au dat cercetătorii din greșeală?

Microplastice, descoperite pentru prima dată în zăpada proaspăt căzută din Antarctica. „Este incredibil de trist”

Cercetările dezvăluie cum a scăpat Golful Mexic de extincția în masă din urmă cu 56 de milioane de ani

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase