Home » D:News » Lacul Morii, cea mai mare întindere de apă din Capitală (DOCUMENTAR)

Lacul Morii, cea mai mare întindere de apă din Capitală (DOCUMENTAR)

Publicat: 17.08.2022

Lacul Morii este cel mai mare lac din București, cu o suprafață de 246 ha. El se află la aproximativ 6 kilometri de centrul orașului și este situat între cartierul Crângași, cartierul Giulești și comuna Chiajna. Zona continuă să-i atragă pe oamenii dornici de câteva clipe de relaxare, dar și pe cei fascinați de istoria locului.

În 1985, Nicolae Ceauşescu a cerut să fie amenajat un lac de acumulare în cartierul Crângaşi, astfel încât Capitala să fie protejată în cazul în care râul Dâmbovița ar provoca inundații.

Lucrările au început în iulie 1985 și au fost urgentate, astfel construcția barajului Ciurel și amenajarea lacului au durat puțin peste un an.

Lacul Morii a fost construit printr-un baraj de 15 m înălțime, cu un corp central de beton, prelungit cu diguri de pământ longitudinale cu o lungime totală de 7 km.

Realizarea lacului peste zona mlăștinoasă din Giulești, în apropierea unei zone urbane a necesitat dezafectarea unor folosințe existente, printre care și demolarea bisericii Sfântul Ierarh Nicolae, construită în anul 1564, la care se ajungea prin intermediul unui pod peste o mlaștină, dar și dezafectarea Cimitirului Crângași. Astfel, locuitorii au fost obligați să se mute, ceea ce a dus la adevărate drame.

Cei care au fost mutați în blocurile din Crângași sau Giulești se puteau considera norocoși, deoarece se aflau în zona în care au trăit până atunci, însă au existat situații în care familii întregi au fost strămutate în alte părți ale Capitalei.

Peste locul cimitirului și al fostei biserici s-au turnat, timp de șase luni, nenumărate plăci de beton, pentru a acoperi groapa și pentru a forma albia acestui lac.

Proiectul prevedea şi dezvoltarea unei zone de agrement în raza cartierului Crângaşi, ce urma să devină o locaţie de succes.

Citește continuarea pe Gândul!

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase