Home » D:News » Xi Jinping şi Vladimir Putin participă la summitul G20 din Bali

Xi Jinping şi Vladimir Putin participă la summitul G20 din Bali

Xi Jinping şi Vladimir Putin participă la summitul G20 din Bali
Foto: Shutterstock
Publicat: 22.08.2022

Preşedintele indonezian Joko Widodo i-a invitat pe toţi liderii G20 să participe la Summit-ul de la Bali în speranţa că îşi vor rezolva neînţelegerile. Preşedintele american Joe Biden a făcut presiuni ca Rusia să fie exclusă din Summit, însă atât Vladimir Putin, cât și Xi Jinping sunt invitați.

Preşedintele indonezian Joko Widodo, gazda Summit-ului G20 din Bali, susţine rezolvarea conflictelor ideologice dintre membrii forumului prin discuţie. Astfel, liderii căzuţi în dizgraţie pentru politicile lor controversate pe plan intern şi extern, Xi Jinping şi Vladimir Putin vor participa la eveniment.

Widodo a confirmat în premieră că ambii plănuiesc să se prezinte la Summit-ul din noiembrie.

Summitul G20 din Bali ar putea pune față în față mai mulți președinți rivali

„Xi Jinping va veni. Preşedintele Putin mi-a spus, de asemenea, că va veni”, a declarat Jokowi.

Prezenţa lui Xi şi Putin la întâlnire ar putea crea o confruntare cu preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri democraţi. La puţin timp de la începutul invaziei din Ucraina, Putin şi Xi au legat un parteneriat „fără limite” care a lăsat G20 divizat în privinţa impunerii unor sancţiuni obligatorii Rusiei.

Prezenţa lui Putin l-ar putea aduce faţă în faţă cu Volodimir Zelenski pentru prima dată de la invazia Rusiei, deoarece preşedintele ucrainean are anunțată şi el prezența în Bali.

Preşedintele american Joe Biden a cerut ca Rusia să fie dată afară din G20 din cauza războiului cu Ucraina, iar oficialii americani au făcut presiuni asupra Indoneziei pentru a-l exclude pe Putin de la Summit-ul din Bali.

Tensiuni la cote înalte

Tensiunile dintre SUA şi China sunt la cote înalte. Xi şi Biden vor avea ocazia în Bali să se întâlnească pentru prima dată şi să discute pe seama neînţelegerilor pe care le au. China a întrerupt discuţiile cu SUA privind apărarea şi o serie de alte domenii după vizita neanunţată în Taiwan a preşedintelui Camerei Reprezentanţilorm Nancy Pelosi.

În calitate de gazdă a Summit-ului G20, Indonezia a căutat să echilibreze legăturile dintre marile puteri.

„Rivalitatea ţărilor mari este într-adevăr îngrijorătoare. Ceea ce ne dorim este ca această regiune să fie stabilă, paşnică, astfel încât să putem avea creştere economică. Şi cred că nu numai Indonezia: şi ţările asiatice îşi doresc acelaşi lucru”, a declarat Jokowi.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase