Home » D:News » Grecia face un pas major în lupta împotriva imigraţiei ilegale

Grecia face un pas major în lupta împotriva imigraţiei ilegale

Grecia face un pas major în lupta împotriva imigraţiei ilegale
Materiale lăsate în urmă de refugiați, pe insula Lesbos din Grecia. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25.08.2022

Grecia va extinde treptat un gard de-a lungul frontierei terestre cu Turcia şi va spori măsurile de supraveghere, ca urmare a creşterii imigraţiei ilegale dinspre vecinul său estic, a anunțat guvernul elen. Decizia a fost luată în timpul unei reuniuni, prezidată de premierul Kyriakos Mitsotakis.

O declaraţie guvernamentală a precizat că în cadrul reuniunii s-a discutat „problema presiunii crescute pentru intrarea ilegală, atât de-a lungul frontierei terestre, cât şi de-a lungul frontierei maritime” din estul Mării Egee, citează AP.

Grecia a construit deja un gard de 40 de kilometri în zona râului Evros, de-a lungul frontierei terestre nord-estice. Atena a acuzat în repetate rânduri Ankara că trimite în mod deliberat mii de migranţi care trăiesc în Turcia în Grecia pentru a-şi destabiliza vecinul. Relaţiile dintre cei doi rivali regionali sunt tensionate din cauza imigraţiei şi a drepturilor de explorare a energiei submarine.

„S-a decis extinderea treptată a gardului”

În 2020, Turcia a declarat că îşi deschide frontierele vestice pentru migranţii care doresc să călătorească mai departe în Europa. Grecia a sporit securitatea la frontieră pentru a împiedica mii de persoane să pătrundă în regiunea Evros, iar ulterior a extins gardul existent.

„S-a decis extinderea treptată a gardului pe întreaga lungime a Evros”, cu un accent iniţial pe potenţialele puncte cu probleme, se arată în comunicatul de marţi. „S-a decis, de asemenea, să se modernizeze şi să se consolideze sistemele de supraveghere”.

Grecia a acuzat Turcia că facilitează imigraţia ilegală

De asemenea, Grecia a acuzat Turcia că încurajează sau facilitează imigraţia ilegală pe mare a mii de persoane din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa care încearcă să ajungă în insulele greceşti. La rândul lor, autorităţile turce şi grupurile pentru drepturile omului au acuzat Grecia că îi returnează ilegal pe solicitanţii de azil care ajung pe teritoriul elen, fără a le permite să îşi depună cererile de azil.

După ce aproape un milion de persoane au intrat în Europa prin graniţa greco-turcă în 2015, un acord între Uniunea Europeană şi Ankara a încercat să limiteze fluxurile. Însă acesta nu a fost pus în aplicare pe deplin.

Turcia găzduieşte populaţii mari de migranţi. Grecia susţine că vecinul său este o destinaţie sigură pentru solicitanţii de azil care, prin urmare, nu ar trebui să caute să călătorească mai departe spre vest.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase