Home » Istorie » Cum erau îngrijite persoanele cu dizabilități în Grecia Antică?

Cum erau îngrijite persoanele cu dizabilități în Grecia Antică?

Publicat: 02.08.2022

Oricât de dificil ar fi pentru mulți greci și vizitatori actuali să se deplaseze prin Grecia, în Grecia Antică se avea grijă de persoanele cu dizabilități atunci când erau construite clădirile, în special cele care aveau de-a face cu procesul de vindecare.

Construind rampe grațioase de piatră la intrările în temple, grecii din Antichitate au arătat că erau într-adevăr sensibili la nevoile celor cărora le era greu să urce scările.

Deși nu era o metodă larg răspândită, prezența unor astfel de rampe la sanctuarul lui Asklepios din Epidaur, precum și în Corint, este o dovadă că persoanele cu dizabilități erau cazate, cel puțin atunci când încercau să fie vindecați, indică Greek Reporter.

Dr. Debby Sneed, lector în cadrul Departamentului de Studii Clasice de la Universitatea de Stat din California, Long Beach, afirmă că înființarea unor clădiri accesibile pentru cei cu dizabilități și cei bătrâni reprezenta o funcție a rampelor cândva existente în aceste sanctuare.

Oamenii cu dizabilități din Grecia Antică erau cazați în moduri surprinzătoare

Lucrarea dr. Sneed pe acest subiect, publicată în revista Antiquity, numită „Cicul de viață al dizabilității în Grecia Antică”, a fost distinsă cu Premiul Ben Cullen pentru munca remarcabilă în arheologie.

Sneed presupune că grecii antici, „în special cei care construiau clădiri monumentale în secolul al IV-lea î.Hr., au construit rampe de piatră la sanctuarele de vindecare ale lui Asklepios pentru a face clădirile accesibile vizitatorilor cu mobilitate redusă, care pot include nu doar persoane cu dizabilități, ci și persoanele în vârstă, femeile însărcinate, copiii mici, în general oricine pentru care o rampă este mai ușoară decât scările”, spune aceasta.

Aceasta a fost „funcția principală a rampelor, chiar dacă ar putea servi și funcții suplimentare, cum ar fi mutarea obiectelor grele în și din temple. „Datorită acestei înțelegeri a rampelor, putem aplica interpretarea și în alte contexte, nevindecătoare: rampa care ducea la Acropole din Atena, de exemplu, avea 10 metri lățime pe 80 de metri lungime și, deși probabil a oferit și un mijloc pentru transportul materialelor de construcție și a animalelor de sacrificiu pe pante, ar fi oferit și acces atenienilor cu mobilitate redusă care participau la Panathenaia, de exemplu”, spune Sneed.

Rampele de pe Acropole revin la accesul inițial

Mulți își amintesc de scenele recente ale construcției de rampe la Acropole, astfel încât cei în scaune cu rotile și persoanele cu probleme de mobilitate să poată avea experiența completă acolo. Rampele de beton instalate la acea vreme au atras furori din partea unora, care credeau că nu ar fi trebuit să se facă vreodată alte construcții în vârful Stâncii Sfinte.

O expoziție la Bienala de la Veneția a arătat cât de accesibilă era Acropola în vremuri străvechi, unul dintre colaboratorii expoziției fiind Mantha Zarmakoupi din Grecia.

Având în vedere noile caracteristici de accesibilitate de pe Acropole din Atena, spune Sneed, este important să ne dăm seama „cum a fost inițial (cel puțin încă din secolul al VI-lea î.Hr., odată cu construirea primei rampe) destinat să fie accesibil!”

Experiența colectivă a „urcării”

În Antichitate, poteca care urca pe Acropole era o rampă care ducea tot drumul de la Agora până la Partenon. Acest lucru a permis ca aproape toți oamenii, indiferent de dizabilități, să poată traversa traseul în pantă, „ajutându-se unii pe alții sau fiind ajutați după cum este necesar în cadrul experienței colective a ascensiunii”, după cum susțin creatorii expoziției.

Cu toate acestea, „în secolul al XIX-lea, calea a fost schimbată în forma sa actuală: o potecă îngustă, de întoarcere, în conformitate cu vremurile, îmbrățișând romantismul pelerinajului solitar”, s-a adăugat. „Dar pierdut a fost aspectul comun al călătoriei, împreună cu potențialul vizitatorilor cu dizabilități de a se alătura colegilor lor în ascensiune.”

Și nu doar în aceste structuri monumentale se găsește sensibilitatea față de persoanele cu dizabilități în lumea Greciei Antice. Sneed se concentrează, de asemenea, pe alte tipuri de caracteristici de accesibilitate pe care le vedem în Grecia Antică, cum ar fi „protezele (inclusiv așa-numitul membru Capua din cca. 300 î.Hr.) și alte ajutoare pentru mobilitate, cum ar fi cârje și bastoane (cum sunt cele văzute ascunse sub brațul lui Hefaistos), pe friza Partenonului”, spune profesorul.

Plăți pentru persoanele cu handicap în Grecia Antică

Existența unor astfel de forme de asistență medicală a fost văzută și la mumia egipteană care avea un picior de lemn, care a fost îngropată împreună cu proprietarul său și supraviețuiește intactă astăzi. Poate cel mai surprinzător dintre toate, Sneed a mai vorbit despre o lege din secolul al IV-lea î.Hr. din Atena care „oferea o pensie zilnică pentru cetățenii cu handicap, cunoscută din mai multe surse, inclusiv un discurs scris de oratorul Lysias”.

La sfârșitul prezentărilor sale, Sneed face o distincție critică între ceea ce numim „acomodații”, care sunt modificări ulterioare ale structurilor existente, față de ceea ce ea numește „trăsături de accesibilitate” care făceau parte din structurile originale. Trebuie să facem locuri de cazare, deoarece majoritatea clădirilor noastre au fost construite pentru persoane apte de muncă: „trebuie să ne modificăm societatea pentru a găzdui persoanele cu dizabilități în ea”, afirmă ea.

Cu toate acestea, în zilele Greciei Antice, „la sanctuarele de vindecare, persoanele cu dizabilități au fost luate în considerare încă de la început, așa cum demonstrează construcția de rampe”, subliniază ea. „Rampele nu au fost adăugate mai târziu, ci au fost incluse ca parte a programului de construcție din secolul al IV-lea î.Hr. și nu au necesitat legi care să ceară acest lucru. Era doar o chestiune practică”.

Vă mai recomandăm și:

Top 10 invenții din Grecia Antică pe care le folosim și în prezent

Top 10 invenții și descoperiri din Grecia Antică pe care le folosim și în prezent

Afrodita, zeița iubirii, frumuseții și a fertilității din Grecia Antică

Cinci situri arheologice mai puțin cunoscute din regiunea Attica, din Grecia

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase