Home » D:News » Străzile din Kiev se leapădă de numele rusești

Străzile din Kiev se leapădă de numele rusești

Străzile din Kiev se leapădă de numele rusești
Foto: Shutterstock
Publicat: 28.08.2022

Capitala Ucrainei a redenumit joi 95 de străzi în cadrul unei campanii de eliminare a toponimiei ruseşti şi sovietice, a anunţat primarul Kievului, la o zi după ce Ucraina a marcat 31 de ani de independenţă.

De la invadarea Rusiei în februarie, Ucraina a accelerat ceea ce numeşte „derusificare”, o campanie prin care încearcă să se debaraseze de moştenirea a sute de ani de dominaţie a Moscovei.

„Noile nume ar trebui să perpetueze memoria evenimentelor istorice semnificative ale Ucrainei, precum şi a figurilor celebre şi a eroilor care au glorificat Ucraina şi au luptat pentru independenţa statului nostru”, a scris primarul Vitaliy Klitschko pe Telegram, citat de Reuters.

Ce se va întâmpla cu străzile din Kiev?

El a declarat că procesul este departe de a se fi încheiat şi a promis să continue campania.

O stradă a fost denumită după Londra, capitala unuia dintre cei mai importanţi aliaţi ai Ucrainei, în timp ce o alta a fost numită „Strada renaşterii ucrainene”.

Acest nume a fost un ecou al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a declarat, de Ziua Independenţei, că Ucraina a „renăscut” atunci când Rusia a invadat ţara.

O altă stradă, care purta anterior numele de familie al unui ministru sovietic al Apărării, a fost redenumită după regimentul ucrainean Azov, o mişcare care probabil va înfuria Moscova, care îşi apără vocal moştenirea sovietică în Europa. Unitatea Azov, care face parte din garda naţională, este adulată în Ucraina, dar denigrată de Moscova.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase