Home » D:News » Cum a reacționat China după eșecul lansării Artemis 1?

Cum a reacționat China după eșecul lansării Artemis 1?

Publicat: 01.09.2022

China nu a ratat ocazia de a critica NASA, dar și pe administratorul său, Bill Nelson, după amânarea lansării misiunii Artemis 1.

Publicația The Global Times, deținută de statul chinez și de Partidul Comunist, l-a criticat aspru pe Nelson care la rândul său a criticat China înainte de lansarea care trebuia să aibă loc luni, 29 august.

„Chinezii au multă tehnologie de la toți ceilalți și, drept rezultat, sunt foarte buni”, a spus Nelson, insinuând prin afirmația sa că programul spațial al Chinei este „bun la furtul de tehnologie” din SUA și alte țări. Deși nu și-a detaliat afirmația, există unele dovezi care îl susțin, având în vedere că, în 2019, o misiune ce avea loc sub acoperire de ani de zile de a surprins un cetățean chinez care ar fi încercat să fure componente de rachete și nave spațiale din SUA.

NASA acuză China de furt de tehnologie

The Global Times a raportat că un expert chinez în domeniul aerospațial, despre care presa a spus că a vorbit sub condiția anonimatului, a calificat observațiile administratorului NASA ca fiind inflamatorii și rău intenționate.

„De la începutul erei explorării umane a spațiului, nicio țară nu a revendicat vreodată o parte din resursele spațiului cosmic”, a spus expertul pentru Global Times, „mai ales având în vedere că există reglementări din Convenția-cadru a ONU privind cooperarea în spațiul cosmic”.

Nelson și China se disprețuiesc reciproc

Aceasta este departe de prima dată când Nelson intră în conflict cu China. La începutul lunii iulie, administratorul NASA a acuzat China că a încercat să „fure Luna” într-un interviu pentru ziarul german Bild, citat de Futurism. Deloc surprinzător, reprezentanții chinezi au răspuns în același mod.

„Partea americană a dezvoltat în mod constant o campanie de calomnie împotriva eforturilor normale și rezonabile ale Chinei în spațiul cosmic, iar China se opune ferm acestor remarci iresponsabile”, a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în timpul unei conferințe de presă după ce comentariile lui Nelson au apărut în presă.

Disprețul lui Nelson față de China este bine documentat, iar sentimentul este în mod clar reciproc și din partea Chinei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dugongul, animalul care a inspirat legende cu sirene, declarat specie dispărută în China

Secretul străvechi din spatele Epocii Bronzului din China a fost descifrat

NASA a anunțat o nouă încercare de lansare pentru Artemis I

Exercițiu militar al SUA, în apropierea graniței dintre India și China

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase