Home » Istorie » Secretul străvechi din spatele Epocii Bronzului din China a fost descifrat

Secretul străvechi din spatele Epocii Bronzului din China a fost descifrat

Publicat: 14.08.2022

Cercetătorii au identificat ingredientele din formulele pentru metal din cea mai veche enciclopedie tehnică cunoscută, Kaogong ji.

Kaogong ji, tradus ca Registrul meseriilor, Registrele de examinare a meșteșugarilor, Cartea meșteșugurilor, a fost scris în China pe la mijlocul primului mileniu î.Hr. și este cea mai veche enciclopedie tehnică cunoscută, care detaliază metodele utilizate pentru a face obiecte precum săbii și instrumente, inclusiv șase formule chimice pentru amestecarea bronzului.

Într-un studiu publicat în jurnalul Antiquity, o echipă de la Universitatea din Oxford consideră că i-a identificat pe Jin și Xi, despre care se credea anterior că sunt cuprul și staniul, două componente cheie ale bronzului.

Rețetele, folosite în cea mai mare industrie a bronzului din Eurasia

Studiul a analizat compoziția chimică a monedelor chinezești din perioada în care a fost scris Kaogong ji, indicând faptul că acestea au fost realizate prin diluarea cuprului cu staniu și plumb pentru a crea forma dorită de bronz prin amestecarea a două aliaje metalice pre-preparate: un cupru- aliaj de staniu-plumb și un aliaj de cupru-plumb.

„Aceste rețete au fost folosite în cea mai mare industrie a bronzului din Eurasia în această perioadă”, a spus dr. Ruiliang Liu de la British Museum.

„Încercările de a reconstrui aceste procese au fost făcute de mai bine de o sută de ani, dar au eșuat”.

Pe lângă faptul că a aruncat lumină asupra rețetei antice enigmatice, această descoperire indică și faptul că metalurgia antică chineză a fost mai complexă decât se aștepta, scrie Heritage Daily.

Rezolvarea unui mister de lungă durată

„Indică o etapă suplimentară – producția de aliaje pre-preparate – în procesul de fabricare a obiectelor din aliaje de cupru din China timpurie”, a spus dr. Liu.

„Acesta reprezintă un strat suplimentar, dar necunoscut anterior în rețeaua producției și furnizării de metale în China”.

De asemenea, arată cum știința și analiza pot ajuta la rezolvarea misterelor lingvistice. Cercetătorii speră că studiile ulterioare ca acesta pot continua să arunce lumină asupra textelor antice.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetările au dezvăluit secretul realizării de metale rezistente

Un potențial semnal extraterestru vine din direcția unei planete asemănătoare Pământului, spun cercetătorii chinezi

Plante medicinale și antigripale pentru chinezi, în lupta cu coronavirusul

De ce lemnul arde, dar metalul nu?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase