Home » D:News » SUA se confruntă cu cea mai scăzută speranță de viață din 1996

SUA se confruntă cu cea mai scăzută speranță de viață din 1996

SUA se confruntă cu cea mai scăzută speranță de viață din 1996
Foto: Pixabay
Publicat: 04.09.2022

Speranța de viață în SUA a scăzut la cel mai scăzut nivel înregistrat din 1996, continuând o scădere abruptă determinată în mare parte de pandemia Covid-19.

Datele guvernamentale au arătat că speranța de viață la naștere este acum de 76,1 ani, față de 79 de ani în 2019. Aceasta este cea mai abruptă scădere din ultimul secol, scrie BBC.

Covid-19 a fost principalul factor care a contribuit, potrivit datelor Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.

SUA se confruntă cu un declin al populației

Speranța de viață a nativilor americani și a nativilor din Alaska a scăzut cu doi ani.

Statisticile arată că Covid-19 a reprezentat 50% din declinul înregistrat între 2020 și 2021. Între 2019 și 2020, pandemia a contribuit la 74% din declin.

Vătămările neintenționate – un termen care include și supradozele de medicamente – au atins un nivel record în 2021 și au contribuit la 15,9% din declin.

Decesele cauzate de boli de inimă, boli hepatice cronice și ciroză și sinucideri au contribuit, de asemenea, în mod semnificativ.

Ce a condus către acest declin?

Scăderea speranței de viață în SUA a fost deosebit de pronunțată în rândul nativilor americani și al nativilor din Alaska.

Din 2019, speranța de viață în rândul acestei categorii demografice a scăzut cu 6,6 ani, mai mult decât dublu față de cea a populației americane în general.

Statisticile CDC evidențiază, de asemenea, diferențe marcante în ceea ce privește speranța de viață între bărbați și femei. Pentru bărbați, speranța de viață a scăzut cu aproximativ un an, ajungând la 73,2 ani în 2021, în timp ce speranța de viață a femeilor a scăzut cu 10 luni, ajungând la 79,1 ani.

Cum se raportează SUA la alte țări?

Speranța de viață în SUA este printre cele mai scăzute dintre națiunile dezvoltate din întreaga lume.

În Marea Britanie, de exemplu, speranța de viață s-a situat la aproximativ 79 de ani pentru bărbați și 82,9 ani pentru femei în 2020, după ce a scăzut pentru prima dată în ultimii 40 de ani.

Potrivit celor mai recente statistici disponibile de la Banca Mondială, Hong Kong și Japonia au cea mai mare speranță de viață din lume, cu aproximativ 85 de ani, urmate de Singapore, cu 84 de ani.

Speranța de viață în țări precum Elveția, Australia, Norvegia se situează în jurul valorii de 83 de ani.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase