Home » Cultură » Test de cultură generală. Care este țara cu cea mai mare speranță de viață?

Test de cultură generală. Care este țara cu cea mai mare speranță de viață?

Publicat: 02.08.2022

Potrivit estimărilor ONU, speranța de viață globală medie este de 73,2 ani, fiind compusă dintr-o speranță de viață de 75,6 ani la femei și una de 70,8 ani la bărbați. Dar care este țara cu cea mai mare speranță de viață?

Cea mai mare speranță de viață este întâlnită în Hong Kong.

În această regiune administrativă specială, speranța de viață medie este de 85,3 ani. Femeile ajung, în medie, până la 88,2 ani, iar bărbații trăiesc, în medie, 82,4 ani, potrivit Worldometer.

Curiozități despre țara cu cea mai mare speranță de viață

Hong Kong este o regiune administrativă specială a Chinei, situată la est de estuarul râului Pearl (Zhu Jiang) pe coasta de sud a Chinei.

Regiunea se învecinează cu provincia Guangdong la nord și cu Marea Chinei de Sud la est, sud și vest. Se compune din Insula Hong Kong, cedată inițial de China Marii Britanii în 1842; partea de sud a Peninsulei Kowloon și Insula Stonecutters (Ngong Shuen) (acum alăturată continentului), cedată în 1860; și Noile Teritorii, care includ zona continentală situată în mare parte la nord, împreună cu 230 de insule mari și mici din larg.

Toate acestea au fost închiriate de la China timp de 99 de ani, din 1898 până în 1997. Declarația comună chineză-britanică semnată la 19 decembrie 1984, a deschis calea pentru ca întregul teritoriu să îi fie returnat Chinei, lucru care s-a întâmplat la data de 1 iulie 1997, potrivit Britannica.

O țară cu suprafața în creștere

Suprafața Hong Kong-ului s-a extins de-a lungul anilor și a continuat să crească pe măsură ce mai multe pământuri au fost recuperate din marea din jur.

Insula Hong Kong și insulele adiacente au o suprafață de numai aproximativ 81 de kilometri pătrați, în timp ce orașul Kowloon, care include Peninsula Kowloon la sud de Boundary Street, și Stonecutters Island măsoară aproximativ 47 de kilometri pătrați.

Noile Teritorii reprezintă restul zonei, reprezentând mai mult de 90% din total. Cartierul urban Victoria, situat pe stâncile sterpe ale coastei de nord-vest a insulei Hong Kong, este locul unde britanicii au debarcat pentru prima dată în 1841 și de atunci a fost centrul activităților administrative și economice.

Cum s-a dezvoltat Hong Kong?

Hong Kong s-a dezvoltat inițial pe baza excelentului său port natural (numele său în limba chineză înseamnă „port parfumat”) și a comerțului lucrativ cu China, în special a comerțului cu opiu.

Însă extinderea teritoriului este cea care a oferit forță de muncă și alte resurse necesare pentru o creștere comercială susținută, ceea ce a făcut ca acesta să devină unul dintre principalele centre comerciale și financiare ale lumii.

Comunitatea rămâne limitată în spațiu și resurse naturale și se confruntă cu probleme persistente de supraaglomerare, fluctuații comerciale și tulburări sociale și politice.

Cu toate acestea, Hong Kong a reușit să ajungă puternic și prosper, deși cu un rol schimbat, ca antrepozit, centru de producție și financiar și agent vital în comerțul și modernizarea Chinei.

Vă recomandăm să citiți și:

În urmă cu 129 de ani se năştea poetul şi dramaturgul Vladimir Maiakovski. Ce spunea Stalin despre el

Românul care a rescris istoria matematicii la numai 26 de ani

Test de cultură generală. Care este cel mai estic oraș al României?

Ziua în care un savant francez a realizat primul vaccin antirabic din lume

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase