Home » D:News » Vaccinul revoluționar contra malariei ar putea fi livrat în Africa chiar de anul viitor

Vaccinul revoluționar contra malariei ar putea fi livrat în Africa chiar de anul viitor

Publicat: 12.09.2022

Vaccinul revoluționar contra malariei a fost dezvoltat de Universitatea din Oxford, din Anglia, și ar putea ajunge în curând în zonele unde este cea mai mare nevoie de el.

În studiile clinice, vaccinul revoluționar contra malariei depășește eficacitatea de 75% cerută de OMS. Oamenii de știință spun că au încheiat deja un acord care le va permite să producă 100 de milioane de doze de vaccin în fiecare an și cred că acum este posibil să „pună capăt deceselor de copii cauzate de malarie”.

Studiul de Fază 2b a urmat unui studiu anterior efectuat în 2021 pe copii din Africa de Vest, care a demonstrat că vaccinul a avut o eficacitate de 77% pe parcursul a 12 luni.

Ce scop are vaccinul revoluționar contra malariei?

Cel mai recent studiu, publicat în The Lancet Infectious Diseases, a oferit o doză de rapel un an mai târziu pentru 409 participanți și a raportat o eficacitate de 80% în grupul cu dozaj mai mare și o eficacitate de 70% în grupul cu dozaj mai mic.

R21/Matrix-M, denumirea vaccinului împotriva Plasmodium falciparum creat de Universitatea din Oxford, este un vaccin cu anticorpi anti-sporozoiți care vizează prima etapă a agentului patogen al malariei pe măsură ce intră în corpul uman.

Acesta face parte dintr-un program pilot prin care vaccinul le este livrat oamenilor din Africa cu speranța că va schimba peisajul bolii, care a dus la 627.000 de decese în 2020, potrivit IFL Science.

96% dintre aceste decese au fost în Africa și, în ciuda eforturilor larg răspândite de protecție personală, de control al țânțarilor și cu medicamentele împotriva malariei, zonele cu acces mai redus la asistență medicală continuă să sufere.

Vaccinul ar trebui să poată fi livrat începând cu 2023

Vaccinul va trece acum la studiile de Fază 3, iar oamenii de știință speră că rezultatele, care ar trebui să fie publicate până la sfârșitul anului 2022, să poată fi implementate la scară largă anul viitor.

„Suntem încântați să aflăm că un regim standard de imunizare cu patru doze poate acum, pentru prima dată, să atingă nivelul ridicat de eficacitate în doi ani care a fost o țintă aspirațională pentru vaccinurile împotriva malariei de atât de mulți ani”, a spus profesorul Adrian Hill, Directorul Institutului Jenner al Universității din Oxford și coautor al lucrării.

Vă recomandăm să citiți și:

Aerul poluat este asociat cu atacurile de cord la persoanele nefumătoare

Săritul peste micul dejun poate duce la probleme psihosociale de sănătate la tineri

O nouă boală oculară genetică a fost descoperită. Cum se manifestă?

De ce cauzează căldura durere? Oamenii de știință au aflat răspunsul

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase